Juhla Mokka Tumma Paahto &

Etelä-Karjalan Atomista ja Vedystä: Atomi & Vety deluxe

Etelä-Karjalan maakuntaherkuksi valittiin Atomi ja Vety, josta loihdimme myös uutena modernina versiona Atomi & Vety Deluxen. Kokeile ja nauti ihastuttavista maakuntien makupareista Juhla Mokka -kahvin kanssa!

 

Resepti

Taikina:

3 dl kevytmaitoa

1 rkl rypsiöljyä

25 g hiivaa

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

7–8 dl vehnäjauhoja

Täyte:

200 g riisiä (arborio)

6 dl liha- tai kasvislientä

1 sipuli

porsaankylkeä

kananmuna

pikkelöityjä kasviksia (kukkakaali, porkkana ja punasipuli)

Munakokkeli:

4 kpl kananmunia

suolaa

pippuria

2 rkl smetanaa

voita/öljyä paistamiseen

Pikkelöidyt kasvikset:

2 dl sokeria

1 dl etikkaa

3 dl vettä

kukkakaalia

porkkanaa

punasipulia


1. Tee pikkelöidyt kasvikset jo edellisenä päivänä. Valmista etikointiliemi. Leikkaa kasvikset sopivan pieniksi, jotta ne mahtuvat pienten lihapiirakoihin sisään. Lisää kasvikset liemeen ja säilytä  kylmässä.

2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon öljy, sokeri, suola ja vehnäjauhot vähitellen. Alusta taikina kimmoisaksi ja peitä kulho, anna nousta noin 30 minuuttia.

3. Kuullota sipulia öljyssä. Lisää riisi ja jatka kuullottamista, kunnes riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi. Lisää nestettä vähitellen ja hämmennä koko ajan, kunnes riisi on juuri sopivan kypsää.

4. Tee seuraavaksi munakokkeli. Riko kananmunien rakenne haarukalla. Lisää joukkoon suola ja pippuri. Kuumenna pannu ja laita pohjalle vähän öljyä. Älä kuumenna pannua liina kuumaksi. Kaada kananmunaseos pannulle ja hämmennä kokkelia kokoa ajan haarukalla. Kun munat ovat hyytyneet, lisää joukkoon smetana ja kääntele se kokkelin joukkoon huolellisesti.

5. Ripottele porsaankylkeen suolaa ja pippuria ja paista uunissa 225 asteessa, kunnes ylikypsää. Leikkaa jäähtyneestä palasta ohuita siivuja ja paista rapsakoiksi.

6. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina pieniksi palloiksi. Kauli taikinapallot soikeiksi letuiksi. Aseta riisiä taikinan keskelle (1rkl/annos). Sivele reunat vedellä ja käännä ne puolikuiksi.  painele reunat kiinni tiiviisti haarukalla. Anna piirakoiden kohota vielä hetki.

7. Pistä haarukalla piirakoihin ilmareikiä. Uppopaista noin 180 asteessa, kunnes piirakat saavat kauniin ruskean värin. Laita piirakat valumaan paperin päälle.

8. Leikkaa viilto keskelle piirakkaa. Täytä kananmunalla, porsaankyljellä ja kasviksilla. Leikkaa  kahtia ja aseta palat kerrokseksi coctail-tikkuun. Nauti!

Katso videolta, miten herkku valmistuu ammattimaisin ottein! Tekijänä Teemu Toivola.