Juhla Mokka Tumma Paahto &

Etelä-Karjala: Atomi ja Vety

Etelä-Karjalan maakuntaherkuksi valittiin Atomi ja Vety. Kokeile ja nauti ihastuttavista maakuntien makupareista Juhla Mokka -kahvin kanssa!

Resepti

Taikina:

3 dl kevytmaito
1 rkl rypsiöljy
25 g hiiva
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
7-8 dl vehnäjauhoja
2 l öljyä friteeraamiseen

Täyte:

2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
500 g naudan jauhelihaa
suolaa
mustapippuria
1 dl ruurosiiriä

Lihapiirakoiden väliin: kurkkusalaattia, keitettyä kananmunaa, sinappia, ketsuppia, savupalvikinkkua tai keittokinkkua


1.      Lämmitä maito ja liuota siihen hiiva.

2.      Lisää joukkoon rypsiöljy, sokeri ja suola. Sekoita vielä vehnäjauhot vähitellen hyvin sekoittaen.

3.      Alusta taikinasta kimmoisa ja anna nousta liinan alla noin 30 minuuttia.

4.      Ruskista sipuli ja jauheliha pannulla. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Jäädytä jauheliha.

5.      Keitä riisi kypsäksi ja sekoita se jauhelihan kanssa.

6.      Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina palloiksi ja kauli ne soikeiksi letuiksi. Aseta riisi-jauhelihaseosta taikinalettujen keskelle noin 2 rkl annosta kohden. Sivele reunat vedellä ja käännä ne puolikuiksi. Painele reunat tiiviisti kiinni. Anna piirakoiden kohota vielä hetki.

7.      Pistä haarukalla piirakoihin ilmareikiä. Uppopaista noin 180 asteessa kunnes piirakat saavat kauniin ruskean värin. Laita piirakat valumaan paperipäälle.

VETY: Lihapiirakka täytetään kananmunan viipaleilla, kinkulla, kurkkusalaatilla, ketsupilla ja sinapilla.

ATOMI: Atomi eroaa vedystä siten, että se täytetään joko kinkulla tai kananmunalla, mutta ei molemmilla.

Katso videolta, miten herkku valmistuu ammattimaisin ottein! Tekijänä Satama Sanni, Lappeenranta.