Yrttikahvia?

21.3.2010

Kävin pyörähtämässä Gastro-messuilla ja seurasin tovin Vuoden barista-kilpailuun osallistuneiden taitureiden suorituksia. Monista kiinnostavista makuyhdistelmistä mieleeni jäi pisimpään pyörimään vinkeä rosmariinilla maustettu kahvi.

Kombinaation kehitellyt barista keitti ensin karamellia sokerista ja rosmariinista (saattoi siinä olla muitakin aineksia, ehkä kermaa?). Seuraavaksi valmistui tiukka espresso, jonka hän kaatoi jalalliseen lasiin. Lopuksi kaveri kruunasi kahvijuoman rosmariinilla maustetulla maitovaahdolla sekä parilla karkkihuiskaleella.

Olin innoissani, sillä en ollut ennen ajatellut kahvin ja yrttien sopivan yhteen. Tämähän on loistoidea! Mitähän muita yrttejä voisi ujuttaa kimppaan kahvin kanssa? Sitten tajusin, että minähän olen ollut rosmariinikahvityypin kanssa samoilla linjoilla jo useasti valmistaessani lampaanviulua Mysi Lahtisen isoäidin tapaan.

Mysin mummon ohjeessa lammas kyllästetään yrteillä ja päkäpään kinttua valellaan kahvilla vähän väliä paistamisen aikana. Mahtavat aromit tiivistyvät valeluliemeen, josta tehdään lampaalle kastike, joka on merkittävästi enemmän kuin osiensa summa.

Ihan ehdotonta pääsiäisruokaa, suosittelen lämpimästi!