Ylpeys ja ennakkoluulottomuus – Kolumbian kahvinviljelyn tulevaisuus

15.5.2017

Kolumbiassa kahvinviljely on erittäin tärkeä elinkeino sadoilletuhansille ihmisille. Lue ostopäällikkömme Andràksen blogista hänen ajatuksensa maan kahvinviljelyn tulevaisuudesta!

Tavoitteeni on tuoda kahvia nauttivat kuluttajat ja kahvinviljelijät lähemmäs toisiaan. Matka kahvipavusta kuppiin on hyvin pitkä ja siihen mahtuu paljon työtä. Viljelijöillä ja meillä on kirkas yhteinen tavoite – kahvin valoisa tulevaisuus kaikille kahviketjussa toimiville. Tiiviillä yhteistyöllä kahvin alkuerämaissa olemme omalta osaltamme turvaamassa kahvinviljelyä elinkeinona ja varmistamassa, että vastuullisesti tuotettu laadukas kahvi tarjoaa myös kahvin ystäville unohtumattomia kahvihetkiä ja uusia makuelämyksiä.

Yksi asia on käynyt minulle hyvin selväksi viimeisen lähes 3 kuukauden aikana: kolumbialainen kahvinviljelijä on hyvin ylpeä tekemästään työstä. Tähänastisen matkani ehdottomasti palkitsevin hetki on ollut nähdä se ilme, kun annan Pauligin kahvipaketin viljelijälle tuliaisiksi ja kerron, että hänen viljelemäänsä kahvia on tässä paketissa. Uskon, että meistä jokainen haluaa nähdä oman työnsä jäljen, joten kaukana kaupungista, keskellä vuoristoa asuvalle kahvinviljelijälle paras palaute hänen onnistuneesta työstään on näyttää ja kertoa, minne hänen viljelemänsä kahvi päätyy. Ja teen sen enemmän kuin mielelläni ja tiedän, että olen hyvin etuoikeutettu saadessani tuoda kaikkien pauligilaisten ja kuluttajien viestin tänne Kolumbiaan kahvitiloille.

Ennakkoluulottomuus on toinen piirre, johon olen täällä törmännyt. Viljelijät ovat halukkaita kokeilemaan esimerkiksi uusia kahvilajikkeita ja uusia viljelytapoja. He ymmärtävät myös kestävän kehityksen ja kuinka vastuullisesti toimiminen edistää myös heidän työnsä kannattavuutta. Myös paremmasta laadusta maksettava lisähinta on saanut monet viljelijät kehittämään viljelykäytäntöjään. 
 

Kolumbia kahvimaana
 


Kahvinviljely Kolumbiassa on aina ollut hyvin tärkeä elinkeino sadoilletuhansille ihmisille. On kyliä ja pieniä kaupunkeja, joissa pääelinkeino on kahvinviljely ja sen oheistoiminnot. Hiljattain solmittu rauhansopimus FARC-sissien ja hallituksen välillä avaa kahvinviljelylle ja entisille sisseille kokonaan uuden tulevaisuuden; kahvinviljelyä ja muita elinkeinoja voidaan laajentaa uusille alueille. Useiden kahvinviejäyritysten viljelijöille tarjoama informaatio- ja koulutustuki voidaan nyt ulottaa uusille alueille, joille ei ollut turvallista mennä vielä muutama vuosi sitten. Samalle kahvinviljely tarjoaa uuden elinkeinon useille ihmisille ja on osaltaan lujittamassa rauhanprosessia.

Kolumbian kansallinen kahvijärjestö on ilmoittanut tavoitteekseen 100-prosenttisesti vastuullisuussertifioidut tilat vuoteen 2027 mennessä. Tämä on hyvin kunnianhimoinen tavoite maassa, jossa on yli 500 000 kahvitilaa, joista suurin osa on pieniä, keskimäärin alle kahden hehtaarin perhetiloja. Henkilökohtaisesti uskon ja toivon, että tämä tulee toteutumaan, koska toteutuessaan se turvaa paremman elinkeinon sadoille tuhansille ihmisille. Usein sertifioidun tilan tuottavuus ja sitä kautta myös keskiansio paranee verrattuna ei-sertifioituun. Paulig on osaltaan tukemassa tätä kehitystä, sillä vuoden 2019 alusta alkaen kaikki kahvimme on hankittu vastuulliseksi varmennetuista lähteistä. Tämä tarkoittaa, että kahvimme on vastuullisuussertifioitua (UTZ tai Reilu Kauppa yhdistettynä Luomu-sertifikaattiin) tai ostettu vastuulliseksi varmennetuista kumppanuushankkeistamme.

Kahviterveisin Kolumbiasta,

András Koroknay-Pál
Ostopäällikkö
Paulig Coffee 

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Kirjoittaja: András Koroknay-Pál

Head of Sourcing, Green Coffee & Hedging

András vastaa Paulig Coffeen raakakahvin hankinnasta. Hän vietti kevään 2017 Kolumbiassa tutustumassa tähän tärkeään kahvimaahan paremmin.