Vinkit jääkahviin kokeneelle kahvinjuojalle

Kylmäuutettu kahvi eli cold brew -kahvi valmistetaan uuttamalla kahvia yön yli kylmässä vedessä. Valmistustapa on hieman työläämpi, mutta lopputulos on kaiken vaivan väärti. Kylmäuutettu kahvi maistuu ihanan pehmeältä ja täyteläiseltä oikein valmistettuna. Tästä blogista löydät vinkit kylmäuutettuun kahviin kokeneemmalle jääkahvifanille.

Kylmäuutettu kahvi valmistetaan uuttamalla kahvia astiassa vähintään 8 tuntia

 

Kylmäuutetun kahvin valmistamiseen tarvitset:

  • Keskitummaa tai tummapaahtoista kahvia (esim. Café New York)
  • Pressopannun tai muun astian sekä tiheäverkkoisen siivilän/kestosuodatuspussin/suodatinpussin/kosteutetun harson (jos et käytä valmistamiseen pressopannua)
  • Jäitä
  • Maitoa/kasvijuomaa
  • Makeutusta oman maun mukaan jos haluaa

Näillä välineillä ja raaka-ainella valmistat kylmäuutettua kahvia. Sitä voi valmistaa pressopannulla tai voit myös käyttää mitä tahansa astiaa. Kahvin valmistus kannattaa aloittaa edellisenä iltana, sillä kahvi tarvitsee uuttuakseen aikaa vähintään 8 tuntia.

Tapa 1: kylmäuutetun kahvin valmistus pressopannulla

  1. Mittaa pressopannuun (1 litran pressopannu) 110 grammaa jauhettua kahvia. Jos käytät 7-8 gramman kokoista kahvimittaa, tarkoittaa tämä kahvimitoissa laskettuna noin 14 kahvimitallista. 
  2. Kaada pannuun kahvipurujen päälle kylmää vettä niin että astia täyttyy. Sekoita lusikalla.
  3. Laita elmukelmua pannun päälle ja siirrä se jääkaappiin uuttumaan yön yli noin 8-12 tunniksi.
  4. Kun uuttoaika on kulunut, nosta pressopannu jääkaapista ja sekoita kahvi kunnolla.
  5. Aseta pressopannun kansi pannun päälle ja paina mäntä alas.
  6. Laita lasiin jäitä ja kaada kylmäuutettu kahvi lasiin.
  7. Nauti maidon/kasvijuoman ja halutessasi makeutuksen kera.

Tapa 2: kylmäuutetun kahvin valmistus missä tahansa astiassa

  1. Mittaa samassa suhteessa kahvia valitsemaasi astiaan kuin tavassa 1. Suosittelen lasikannua, josta kaataminen läikkymättä on helppoa.
  2. Kaada astiaan 1 litra kylmää vettä ja sekoita kahvipurut ja vesi kunnolla lusikalla.
  3. Laita astian päälle kansi tai elmukelmua ja laita jääkaappiin uuttumaan 8-12 tunniksi.
  4. Kun uuttoaika on kulunut, nosta astia jääkaapista ja suodata kahvipurut ja kahvijuoma tiheän siivilän tai kosteutetun kangasharson läpi toiseen astiaan. 
  5. Laita lasiin jäitä ja kaada kahvi lasiin.
  6. Nauti maidon/kasvijuoman ja halutessasi makeutuksen kera.

Molemmissa tavoissa kahvia kuluu suhteessa hieman enemmän, kuin silloin kun keität kahvia normaaliin tapaan kahvinkeittimellä. Tämä johtuu siitä, että kahvin "vahvuus" on suhteutettu siihen, että kylmäuutettu kahvi nautitaan useimmiten runsaan maidon kanssa. Eli valmistuva kahvi on siis hieman vahvempaa, kuin normaalisti kahvia keittäessä.

Kylmäuutettu kahvi terminä saattaa kuulostaa todella vaikealta ja "ammattilaistason" kahvijuomalta, mutta näillä vinkeillä kuka tahansa voi valmistaa sitä kotikeittiössä. Tarvitset vain kahvia, astian, siivilän ja vettä. Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle hyötyä!

Mikäli haluat valmistaa pikaisen jääkahvin kotona ilman pitkää uuttoaikaa, katso vinkit jääkahvin valmistamiseen kahvinkeittimellä edellisestä blogistani.

Mukavaa päivää sinulle :)

Kahviterveisin, Pauligin Inkku

 

 

 

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Iinaroosa Kanth on Pauligin 20. kahvilähettiläs

Kirjoittaja: Inkku

Hyvän kahvin lähettiläs

Hyvä kahvin lähettiläänä tunnen kahvit ja kahvitrendit. Tervetuloa tutustumaan kahvin maailmaan!

Back to top