Verta luovuttamaan!

Verenluovutus on pitkään leijunut mielessäni "pitäisi" -tehdä asiana, mutta jostain syystä en vaan ole saanut tätä aikaiseksi. Torstaina 14.6 vietetään Maailman verenluovuttajien päivää, joten päätimme yhdessä työkaverini kanssa vihdoin marssia Sanomatalon verenluovutuspisteeseen. Pistimme myös pystyyn pienimuotoisen kampanjan tärkeän asian kunniaksi, josta lisätietoja alhaalta.

Vapaaehtoisia verenluovuttajia tarvitaan Suomessa vähintään 800 joka ikinen päivä. Tarve on kova, koska esimerkiksi väestörakenteen vanhetessa myös verenluovuttajin määrä pienenee.

Kuvitella että yksi luovuttaja voi pelastaa jopa kolmen ihmisen hengen. Verta tarvitaan mm. leikkauspotilaiden, onnettomuusuhrien, syöpää sairastavien ja keskoslasten hoitoon.

Verenluovutus on tehty helpoksi. Luovutusajan voi varata suoraan Veripalvelun nettisivuilta, mistä löydät myös lisää tietoa oman paikkakuntasi luovutuspisteistä. Yksi Helsingin Veripalveluista sijaitsee Rautatientorilla Sanomatalossa.

Aluksi saapuvalta luovuttajalta arvioidaan sopivuus luovutukseen terveydentilakyselylomakkeen, haastattelun sekä hemoglobiiniarvon perusteella.

Itse operaatio kestää keskimäärin 5-8 minuuttia, riippuen hoitajan mukaan siitä kuinka hyvin neula ja suoni tekee yhteistyötä.

Neula on hiukan normaalia verikoeneulaa paksumpi, mutta verenluovutuksen ei kuulu sattua. En ole neulakammoinen, joten tästä ei koitunut sen suurempaa hysteriaa tai paniikkia. Verenluovutus voidaan myös keskeyttää pyynnöstäsi missä vaiheessa tahansa, jos siltä tuntuu.

Aluksi verestä otetaan testipussi, josta tarkastetaan mahdolliset haittatekijät luovutukselle, sekä tietysti veriryhmäsi. Veri testataan, jotta varmistetaan ettei mikään sairaus tai muu mahdollinen este luovutukselle ole jäänyt alkuvaiheen haastatteluissa huomaamatta. Verta luovutetaan yhteensä  500 ml, joka sisältää myös testipussin.

Kun operaatio on valmis pieni pötköttely tuolilla on sallittua, eikä liian nopeaa nousemista suosita. Samalla saat nauttia Veripalvelun tarjoamista herkuista - jäätelöistä, kahvista, virvokkeista, tai esim. kolmioleivistä! Sänkyyn luovutus ei päiväksi sinua sido, mutta saunominen, uiminen ja esim lenkkeily ovat luovutuspäivän osalta kielletyjä.

Luovutuksen jälkeen se, milloin apuasi taas tarvitaan, riippuu veriryhmästäsi – voit kuitenkin luovuttaa verta, vaikka akuuttia tarvetta ei olisi juuri sinun veriryhmästäsi. Voit tarkistaa veriryhmäsi tilanteen Veripalvelun sivuilta. Veripalvelu lähettää myös kutsun tekstiviestitse, jos sinun veriryhmän verestä on pula.

OJENNA KÄTESI!

Maailman verenluovuttajien päivän kunniaksi halusimme täällä Pauligilla hieman kannustaa ihmisiä liikkeelle luovuttaman verta ja ja pistimme pystyyn parin viikon kestävän verenluovutus –kampanjan.

Ojenna siis kätesi 14.6-28.6 välisenä aikana ja kerro siitä eteenpäin Instagramissa! Palkitsemme kaikki kampanjan aikana verta luovuttaneet ja siitä Instagram-kuvan postanneet Pauligin kahvipaketilla. Muista käyttää kuvapostauksessa tunnusta #ojennakätesi ja tägää @pauligin_paula.

Lue tästä tarkemmat kampanjan säännöt ja tiedot

Kiitos jo etukäteen hienosta teostasi <3

Testaa heti täältä sovitko sinä verenluovuttajaksi ja liity meihin muihin hengenpelastajiin! 

 

Kahviterveisin,

 

Maija 

Pauligin Paula 

 

Kirjoittaja: Paula

Hyvän kahvin lähettiläs

Hyvä kahvin lähettiläänä tunnen kahvit ja kahvitrendit. Tervetuloa tutustumaan kahvin maailmaan!