Vaikuttaako keitinlevyllä seisottaminen kahvin makuun?

1.7.2020

Kahvin seisottaminen kuumalla keitinlevyllä vaikuttaa kahvin makuun – totta vai tarua?

Tämä väite on totta, sillä kahvi on tuoretuote – nauti se siis heti valmistuksen jälkeen!

Välillä saatamme keittää kahvia enemmän kuin ehdimme juomaan ja jätämme loput kuumalle keitinlevylle odottamaan kupin täydennystä. Tämä ei kuitenkaan kannata, jos haluat nauttia kahvisi mahdollisimman tuoreena ja hyvänmakuisena.

Kahvijuoma sisältää merkittävästi haihtuvia aromiaineita. Mitä pitempään kahvia seisottaa, sitä enemmän siitä haihtuu aromiaineita, minkä myötä kahvin maku ja laatu heikkenevät. Jo puolen tunnin seisomisen kuluttua kahvin maku alkaa kärsiä. Kahvia kannattaakin sen vuoksi aina valmistaa sopiva määrä ja nauttia se mahdollisimman tuoreena heti valmistuksen jälkeen. Tästä syystä myöskään kahvin uudelleen lämmittämistä ei suositella. Jos kaikkea kahvijuomaa ei tarjoile kerralla, voi sen siirtää kuumalla vedellä lämmitettyyn termoskannuun, missä se säilyy hyvänä muutaman tunnin ajan.

Usein kuulee sanottavan, että kahviin muodostuisi parkkihappoa levyllä seisottamisen aikana, mutta se ei pidä paikkaansa. Kahvissa ei ole parkkihappoja. Parkkihapoiksi kutsutut aineet ovat tanniineja, joita esiintyy joissakin kasveissa. Kahvin pavuissa, paahdetussa kahvissa tai kahvijuomassa ei ole tanniineja. Kahvi sisältää sen sijaan hedelmähappoja, jotka antavat kahvijuomalle hapokkaan maun.

Jos kahvia jää yli, sen voi hyötykäyttää muillakin tavoin! Kahvilla voi maustaa esimerkiksi kastikkeita, lisätä lihamarinadiin, kostuttaa hiukan sokeroituna suklaakakkua tai lorauttaa maustekakkutaikinaan. Ylijääneen kahvin voi myös pakastaa jääkuutioiksi ja viilentää niillä myöhemmin kylmiä kahvijuomia ilman, että juoma laimenee jäiden sulaessa. Myös kahvinpurut voi laittaa hyötykäyttöön – katso kätevät vinkit täältä.

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top