Ullan terveiset World of Coffee -messuilta

27.6.2012

Heips kaikille!

Kävin viime viikolla Wienissä World of Coffee – messuilla. Messut olivat erittäin mielenkiintoiset ja tapasin aivan mahtavaa porukkaa siellä!

Tapahtuma oli siis SCAE:n järjestämä (SCAE = Speciality Coffee Association of Europe) ja vuoden ykköskahvitapahtuma. Kolmipäiväisillä messuilla oli kaikenlaista toimintaa; kisoja, luentoja, maistiaisia ja mahdollisuus kouluttaa itseään. Itse kävin Sensory Cup Tasting -kurssilla ja Barista Skills -kurssilla. Cup Tasting -kurssilla opiskeltiin aistinvaraista arviointia ja lopuksi oli käytännön koe. Kokeessa maistoimme kahdeksan kahvia kahteen otteeseen. Toisella kierroksella samat kahdeksan kahvia oli laitettu eri järjestykseen kuin ensimmäisellä kerralla. Lopputulos olisi pitänyt olla kaksi arviointilomaketta, joissa kahdeksan eri kahvia on arvioitu täysin samoin mutta eri järjestyksessä. Voin kertoa, että vaikeaa oli! No hieman helpotti, että kurssin vetäjäkin sanoi kahvin maistamisen olevan erittäin vaikeaa. Jos siinä haluaa kehittyä, on teorian osuus 10 % ja käytännön osuus 90 %. Eli vain harjoittelemalla ja maistamalla voi kehittyä - ei kun treenaamaan! Yksi kahvi tuosta setistä kyllä erottui hyvin selvästi. Joko siinä oli paljon robustaa tai se oli jopa 100% robustaa sillä se haisi ja maistui aivan tuhkakupilta!

Barista Skills -kurssilla tehtiin espressoja ja cappuccinoja. Käytiin myös myllyn säätöä läpi. Lopuksi myös tällä kurssilla oli käytännön tentti.  Läpi meni!

Messujen aikana kisattiin myös World Barista Championship -, World Brewers Cup -, World Cup Tasters Championship - ja World Cezve/Ibrik World Championship -mestaruuksista. Eli koko ajan oli jossain päin messukeskusta kilpailut käynnissä.

Tässä tuloksia:

World Barista Championship

 1. Raul Rodas, Guatemala
 2. Fabrizio Sención Ramírez, Mexico
 3. Colin Harmon, Ireland

Tämä oli vasta toinen kerta kun kisan voittaa kilpailija kahvin viljelymaasta! Edellisen kerran näin kävi itse asiassa viime vuonna kun kisan voitti Alejandor Mendez El Salvadorista. Tämän ns. trendin uumoillaan kahvipiireissä laajentavan ja syventävän entisestään baristojen, kahvinpaahtajien ja viljelijöiden yhteistyötä! Ihan mahtavaa!

World Brewers Cup Championship

 1. Matt Perger, Australia (Matt oli viime vuoden World Barista Championship –kisoissa kolmas!)
 2. Andy Sprenger, USA
 3. Cristos Loukakis, Greece

World Cup Tasters Championship

 1. Cory Andreen, Germany
 2. Tassos Moschopoulous, Greece
 3. Kim Ossenblok, Spain

World Cezve/Ibrik World Championship

 1. Zoltan Kis HUNGARY
 2. Stavros Lamprinidis GREECE
 3. Havva Kaba UNITED KINGDOM

Tämä tällä erää. Kirjoitan pian lisää ja laitan teille kuvia Wienistä.

Palataan!

t. Ulla