Tiedätkö mikä on ICP? Minäpä kerron.

Me Pauligilla haluamme edistää kahvinviljelijöiden hyvinvointia ja suojella ympäristöä ja luonnonvaroja kahvin alkuperämaissa. Jotta voimme tehdä tämän mahdollisimman hyvin, yhdistimme voimamme viiden muun eurooppalaisen kahvialan perheyhtiön kanssa ja perustimme vuonna 2001 voittoa tavoittelemattoman International Coffee Partners (ICP) -yhteisön. 

ICP toteuttaa kahvin pienviljelijöiden ja heidän perheidensä toimeentuloa ja elinoloja parantavia projekteja eri alkuperämaissa. Mukana on myös maiden hallitukset, kehitysyhteistyöorganisaatioita ja kansalaisjärjestöjen väkeä. Tähän mennessä olemme olleet mukana jo 23 hankkeessa 12 eri maassa ja päässeet vaikuttamaan positiivisesti lähes 33 000 kahvinviljelijän elinoloihin. Tuloksia on saatu aikaan!

Koska aihe on lähellä sydäntäni, ajattelin jatkossa antaa teille lyhyitä päivityksiä siitä, miten projektit kahvin alkuperämaissa etenevät. Tässä viimeisimpiä ilouutisia:

Vettä viljeliöille Tanzaniassa

Ilmastomuutosten seurauksena jo ennestään vähissä ollut vesi alkoi loppua Mbeyan alueella Tanzaniassa. Paikallisen kahvinviljelijöiden yhteisön ainoa vesipiste kuivui ja myös arkiaskareiden toimittaminen kävi haasteelliseksi veden tiukan säännöstelyn vuoksi.

ICP:n Coffee & Climate -hankkeen tuella yhteisö rakensi vesiputken lähimmän vesistön ja kylänsä välille sekä perusti kylän oman ”vesitoimikunnan” vastaamaan vedenjakelun ylläpidosta. Uuden vesiputken ansiosta kylään saatiin kahdeksan uutta vesipistettä, joista yksi kylän kouluun. Tämän lisäksi yhteisö istutti vesistön ympärille 800 puuta eroosion estämiseksi. Kaikki tämä tehosti alueen kahvinviljelyä, paransi elinoloja ja ennen kaikkea sai yhteisössä aikaan tunteen, että he voivat vaikuttaa asioihin. Tuntuu varmasti hienolta saada asioita eteenpäin ja yhdessä hyvää aikaiseksi!

Yksinkertainen keino takaa paremman kahvisadon 

Kahvipensaan juurikarvat kuolevat maassa, jonka lämpötila kohoaa yli 33,5 C asteen. Kahvin alkuperämaiden helteissä maaperän lämpeneminen näihin lukemiin on hyvin tavallista ja näin kahvin sato vaarantuu. ICP:n Coffee & Climate -työryhmä on marraskuusta 2014 lähtien etsinyt ratkaisuja maaperän lämpötilan alentamiseen Guatemalan Esquipulasin koealueella. Pitkäjänteisten testausten jälkeen kahvinviljelijöille on nyt tarjota toimivaksi todettu yksinkertainen keino alentaa tehokkaasti maaperän lämpötilaa: Kahvipensaiden ympärille, tiettyyn syvyyteen istutetaan kesanto- ja katekasveja, jotka viilentävät maata ja kahvin juurikarvat voivat paremmin. Hyvinvoivien juurien ansiosta kahvipensas tuottaa paremman sadon. 

 

Ugandassa panostetaan sukupuolten tasa-arvoon – suora positiivinen vaikutus toimeentuloon

Käytäntö on osoittanut, että sadosta saatavat suuremmat ansiot eivät yksistään takaa kahvin pienviljelijäyhteisöjen parempaa toimeentuloa. Tämän vuoksi ICP:n projekti Ugandan Kaesessa ei pyri ainoastaan kehittämään viljelykäytäntöjä, vaan panostaa vahvasti myös sukupuolten tasa-arvon vahvistamiseen.

On yleistä, että naisilla ei ole lupaa käyttää perheen varoja, osallistua koulutuksiin tai tehdä töitä johtavassa asemassa. Kun puolisoiden välinen yhteistyö lisääntyy, tehostaa se koko pienviljelijöiden yhteisön toimintaa. Ihanteellisessa tilanteessa aviomies ja vaimo tekevät päätökset yhdessä ja jakavat tehtävät tasapuolisesti.

Tähän mennessä jo 3000 kotitaloutta on osallistunut pariskunta-seminaariin ja tämän tuloksena 170 avioparia on ryhtynyt sukupuolten tasa-arvoa edistäviksi muutosagenteiksi yhteisössään. Mahtavaa, eikö?

 

Nämä ovat vain pieniä palasia kaikesta siitä, mitä ICP:n kautta teemme kahvin alkuperämaissa. Itselläni ainakin on parempi mieli juoda kahvia, kun tiedän, että teemme kaikkemme viljelijöiden elinolojen parantamiseksi ja alkuperämaiden ympäristön ja luonnonvarojen suojelemiseksi. Eiköhän juoda hyvän mielen kahvit!  

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top