Superkahvia

11.3.2011

Superruoat ovat nyt sitä kuuminta hottia, mutta onko kahvi superia?

Kahvin terveysvaikutuksiahan on tutkittu laajasti. Sen tiedetään olevan vahva antioksidantti (antioksidantit ovat muiden yhdisteiden hapettumista estäviä kemiallisia yhdisteitä, joita elimistö tarvitsee terveenä pysymiseen) ja on havaittu sen vähentävän riskiä sairastua muun muassa tyypin 2 diabetekseen, maksasairauksiin, joihinkin syöpiin sekä Alzheimerin tautiin. Kahvin piristävistä vaikutuksista ei voi kiistellä, eikä myöskään sen sosiaalisesta merkityksestä. Kahvitauot kuuluvat työpäivään ja kavereiden kanssa kahvittelu, oli se sitten kotona tai kahvilassa, vapaa-aikaan. Tietenkään kahvia ei pidä juoda litratolkulla, mutta kohtuullisesti nautittuna sillä näyttäisi olevan paljon myönteisiä terveysvaikutuksia. Mielenkiintoista tietoa saa lisää Kahvi ja terveys -sivuilta.

Jos aamukahvistaan haluaa saada tosisuperia, niin joukkoon voi sekoittaa maca-jauhetta. Kahvi neutralisoi kätevästi macan melko voimakasta makua. Macaa on perinteisesti käytetty stressin lievittämiseen ja hormonitoiminnan tasapainottamiseen. Se on voimakas adaptogeeni, eli se auttaa elimistöä mukautumaan haastaviin olosuhteisiin. Lisäksi maca antaa energiaa, lisää hedelmällisyyttä ja parantaa muistia. Macahvia naamariin siis!

Tosi soturi keittelee omat "kahvinsa" pakurikäävästä. Itse en ole tähän Suomen metsistä löytyvään supersieneen vielä tutustunut, joten kokemuksista kuulen mielelläni. Jaakko Halmetojalta voi oppia asiasta lisää, mutta lyhyesti kerrottuna pakurikääpä on voimakas adaptogeeni, jolla on osoitettu olevan anti-virus-, anti-sieni- sekä anti-syöpäominaisuuksia. Kuulostaa melko hyvältä.

Näiden superruokien viidakossa ihminen helposti sekoaa, joten muistetaan kohtuus kaikessa, niin kahvin juonnissa kuin superfoodienkin nauttimisessa :)