Sampon ainutlaatuinen työ: Paahtajana Paulig Kulmassa

11.11.2016

Vastikään avattu Paulig Kulma tuo kahvintuoksua Helsingin keskustaan. Uudesta kahvitalosta löytyy nimittäin pienpaahtimo, jossa huolella valitut kahvit paahdetaan paikan päällä. Bertha-paahtokonetta operoi Paulig Kulman oma paahtaja Sampo Latvakangas, jonka ainutlaatuinen työ kiinnostaa monia. Miten Sampo päätyi paahtajaksi paahtajan paikalle?

- Kiinnostuin ruoanlaitosta, leivonnasta ja mauista kun olin pieni poika. Kahvin juonti oli kotona ehdottomasti kiellettyä, mutta mummolassa sitä sai juoda salaa, kertoo Sampo.
- Huomasin kahvimaailman laajuuden sekä eri alkuperämaiden ja alueiden erot. Kahvissa on todella paljon opittavaa ja aina voi oppia uutta. On mieletön makuelämys, kun saa oikein hyvän kahvin.

Intohimosta työksi

Elintarviketieteitä opiskelevan Sampon kahviura alkoi kuusi vuotta sitten baristana opintojen ohessa. Hän on osallistunut menestyksekkäästi myös erilaisiin kahvialan kilpailuihin – esimerkkinä kovatasoisessa Vuoden barista -kilpailussa saavutettu neljäs sija. Puolitoista vuotta sitten hänelle avautui mahdollisuus päästä paahtamaan kahvia työkseen. Pauligilla Sampo aloitti kesäkuussa.
- Kahvin paahtaminen on jokaisen baristan unelma. Kahvin paahtamisessa pääsen myös testamaan opiskelemaani teoriaa käytännössä.

Monipuolisena kahviosaajana Sampo ei kuitenkaan ainoastaan paahda kahvia, vaan hän vastaa myös Paulig Kulman kahvien tuotekehityksestä ja toimii Kluuvin kauppakeskuksessa sijaitsevassa uudessa kahvitalossamme barista-asiantuntijana.

- Yhtä tärkeää tai jopa tärkeämpää kuin paahtaminen on jo paahdetun kahvin laadunvalvonta sekä uusien mielenkiintoisten kahvien etsiminen ja maistaminen. Uusien paahtoprofiilien kehittäminen ja makujen vangitseminen raaka-aineesta on yksi työni mielenkiintoisimmista osista. Pyrin siis etsimään ja tarjoamaan asiakkaille makuelämyksiä, mutta autan myös Paulig Kulman kahvilan puolella saaman erikoiskahveista kaiken potentiaalin irti, Sampo kertoo.

Kahvialalle tähtääville Sampolla on antaa muutama vinkki.

- Rakasta sitä, mitä teet ja ole innostunut! Kahvin parissa on paljon erilaisia töitä, joihin voi päätyä monia reittejä pitkin. Alussa voit hakea tietoa internetistä ja kirjoista tai vaikka kysyä kulmakuntasi kahvilan baristoilta. Hyvä kahvikirja on esimerkiksi James Hoffmannin World Atlas of Coffee.

- Kahvi jaksaa aina yllättää eikä sitä voi koskaan oppia kokonaan – opittavaa ja maisteltavaa on vaikka loppuelämäksi.