Piparkakkulatte

Kuluneena viikonloppuna monessa kaupungissa ympäri Suomen vietettiin joulukatujen avajaisia. Samalla myös joulukausi on potkaistu virallisesti käyntiin. Omalla kohdallani joulutunnelmaan virittäytyminen vaatii kuitenkin aikaa.   

Olen huomannut tämän ilmiön itsessäni kuitenkin vasta näin viime vuosina ja luulen tietäväni tälle syyn. Lumi. Tai oikeastaan sen puuttuminen. Olen kotoisin Lapista ja omiin lapsuusajan joulumuistoihin liittyi aina pakkasta ja paljon lunta. Täällä etelässä emme ole juurikaan lumisista jouluista päässeet nauttimaan. Saimme kuitenkin kokea täällä Helsingissä jotain normaalista poikkeavaa viime viikkoina, sillä maatamme peitti ihka oikea LUMI. Kaunis valkoinen maa herätti minussa pieniä joulufiiliksiä, joten päätinpä jakaa teille tästä inspiroituneena herkullisen jouluisen piparkakkulatten reseptin.

Vaikka kahvijuoman nimi onkin piparkakkulatte, ei reseptiin käytetä pipareita laisinkaan. Sen sijaan reseptiin kuuluu itsetehty joulusiirappi, joka on täynnä aitoja raaka-aineita ja jouluisia makuja!

Joulusiirappi:

- 50 g tuoretta inkivääriä

- vaniljatanko

- 200 g ruokosokeria

- 2 dl vettä

- noin 3 tl jauhettua tai raastettua muskottipähkinää

- 2 kpl kanelitanko

Pilko inkivääri paloiksi kattilaan kuorineen päivineen. Lisää kattilaan muskottipähkinä, kanelitanko ja vaniljatanko, joka on leikattu kahtia pituussuunnassa. Lisää sokeri ja vesi, ja anna siirapin kiehua noin kaksi minuuttia. Jäähdytä siirappia noin 20 minuuttia kattilassa raaka-aineiden kanssa, jotta aromit vahvistuvat. Siirapin koostumus muuttuu jäähtyessään paksummaksi.

Siivilöi siirappi pulloon, ja laita mukaan vielä esimerkiksi kanelitanko. 

Joulusiirappi säilyy jääkaapissa erinomaisesti noin kuukauden verran, joten sitä voi joulua odotellessa käyttää useasti eikä aina tarvitse valmistaa uutta.

Piparkakku-Latte:

- joulusiirappia makusi mukaan

- annos espressoa

- 2 dl kuumaa vaahdotettua täysmaitoa

- kermavaahtoa

- jahuettua muskottipähkinä koristeeksi juoman päälle

Kaada lasin pohjalle siirappia makusi mukaan. Lisää päälle kuuma vaahdotettu maito sekä annos espressoa. Muista jättää lasiin tilaa myös kermavaahdolle.

Lisää kermavaahto ja koristele juoma tuoreella muskottipähkinällä. 

Vaikka lumi on sulanut nyt pois ja jouluinen maisema on karissut ympäriltämme, tästä juomasta pääsee takuulla joulufiilikseen aina yhä uudelleen.

Ihanaa joulun odotuksen aikaa!

 

Kahviterveisin

Maija

Pauligin 19. Paula