Pikkujoulu

12.12.2010

Olen perinyt erittäin pahan jouluhulluuden äidiltäni, jolle joulu on Se juhla kaikista vuoden juhlista. Lapsuudenkotini muuttuu joulun ihmemaaksi viimeistään joulukuun alussa kun joulukoristelaatikot kannetaan vintiltä ja pahvitontut viritetään ikkunoihin ja minun sekä sisarusteni lapsosina askartelemamme joulupukit ja –kuuset löytävät paikkansa pöydiltä ja ikkunalaudoilta.

Koska kaikki se ihana hössötys ja hälinä olisi vähän pöhköä yhden ainoan päivän takia, olen tänä vuonna päättänyt viettää ihan jokaisena joulukuun päivänä pikkujoulua. Se ei tarkoita änkyräkänniä ja työkavereille avautumista, vaan jotain pikkuista jouluista kivaa joka päivä: joululauluja, glögiä, lahjatöppösten virkkaamista, kynttilöitä ja joulukirjojen lukemista.

Tänään pikkujouluilin leipomalla pikkujoulutorttuja ja maustamalla aamukahvini pikkuisen jouluiseksi. Minitortut valmistetaan kuten isosiskonsakin, mutta voitaikinalevy kaulitaan mahdollisimman ohueksi jotteivät tortut paisu uunissa muodottomiksi. Talviset tortut voi lisäksi koristella vaikka lumihiutaleströsselillä. Herkän jouluista kahvia saadaan heittämällä kahvinporojen sekaan palasen kanelitankoa sekä pari kardemumman siementä ja neilikkaa. Jos ei olisi työpäivä niin kahvikupposen pohjalle voisi lurauttaa pikkutilkkasen minttu-Baileysia. Voin kertoa, että siinä ollaan aika lähellä täydellistä pikkujoulutunnelmaa kun istutaan aamiaispöydän ääressä pikkumustassa villasukat jalassa, hörpitään joulukahvia, mussutetaan pikkujoulutorttuja ja lauletaan niiden kaikkein kuluneimpien ja kliseisimpien joululaulujen tahdissa.

Ihanan tunnelmallisia pikkujoulupäiviä!

Teksti: Hanna Pilli-Sihvola