Pikavauhdilla pikkujouluihin

12.7.2010

Vihdoinkin kotona! Takana on pitkä päivä yliopistolla ja puolen tunnin tarpominen lumihangessa. Vaikka tumpuissani on sekä neulottu villakerros että lämmittävä fleecevuori, käteni ovat kohmeessa. Vilkaisen kelloani ja kauhistun. Tunnin päästä kotini täyttyy rakkaimmista ystävistäni vuosittaisten pikkujoulujeni merkeissä ja minä olen jumissa kuin Mörkö Muumilaaksossa. Kävelen keittiöön ja kiitän itseäni, että tajusin ladata aamulla kahvinkeittimeni valmiiksi tätä hetkeä varten.

Hetkisen kuluttua käsiäni lämmittää pieni espressokuppi. Hörppiessäni voimakasta kahvia tunnen voimieni palaavan ja ajatusten hyrräävän kuin kärpäset kattolampun ympärillä. Hengitän sisääni kahvintuoksua ja nautin tästä hetkestä. Vielä yksi kulaus ja olen valmis siirtymään valmistamaan pikkujouluherkkuja illaksi.

Suolaisina purtavina tarjoilen glögimarinoitua lammasta pieninä suupaloina. Rakastan tapaksia ja koska niiden valmistaminen on helppoa, teen niitä usein ystävilleni. Liha maustuu marinadissa kätevästi koulupäivän aikana ja ennen juhlia se tarvitsee vain leikata ja asetella oliiviöljyllä maustettujen patonkiviipaleiden päälle laadukkaiden yrttien kera.

Jälkiruuaksi valmistan tuttuun tapaani cappuccino-suklaamoussen kummitätini reseptillä ja laitan sen jääkaappiin maustumaan. Mikä tahansa jälkiruoka maistuu paremmalta pienistä kahvikupeista tarjoiltuna, uskokaa minua.

Tarjoilut valmistuvat nopeasti ja kun sytytän pienen pöytäkuuseni jouluvalot, kotini alkaa näyttää uskottavalta juhlapaikalta. Ennen vieraiden saapumista rentoudun vielä sohvan nurkassa mukillisella maitokahvia. Kuuntelen hiljaisuutta, joka katoaa rappukäytävästä kaikuvaan nauruun ja puheensorinaan. Ovikello soi.

Teksti: Iina Moukola.