Paulig 140 vuotta: Lyypekkiläinen puutarhurin poika Gustav Paulig

”Kahvin paahtaminen ei ole afääri, mutta kylläkin antoisa harrastus” totesi nuori Gustav Paulig aloitellessaan uutta liiketoimintaansa. Kahvin teolliseen paahtamiseen suhtauduttiin aluksi epäillen, sillä kotona paahtaminen oli perheenemäntien kunnia-asia. Gustav syntyi Lyypekissä 20.6.1850 ja vain kaksikymmentävuotiaana nuorena miehenä hän muutti Suomeen. Uudessa kotimaassa Gustav loi itselleen nopeasti loisteliaan tulevaisuuden.

Keväällä 1871 Gustav Paulig aloitti työskentelyn Nokia-yhtiössä konttoristin työtehtävissä. Gustav olisi mielellään aloittanut itsenäisenä liikemiehenä jo aikaisemmin, mutta tarkan markan miehenä hän oli varovainen suunnitelmissaan, eikä uskaltanut aloittaa liiketoimintaa ennen varmaa taloudellista pohjaa.

Kauppaneuvos Paul Sinebrychoff tarjosikin aloittavalle liikemiehelle 40.000 mk pääoman ja vuonna 1876 Gustav Paulig perusti kauppaliikkeen, joka tarjosi ”Kolonian-tavaroita suurissa määrin”. Valikoimaan kuului mm. raakakahvia, mausteita, kuivattuja hedelmiä, portviiniä sekä konjakkia.

Samana vuonna Gustav Paulig avioitui 19-vuotiaan Bertha Bohnhofin kanssa.

Berthan ja Gustavin hääkuva.

Gustav oli jo yritystä perustaessaan päättänyt, että kahvi, jonka erikoistuntijaksi hän oli jo Lyypekissä oppinut, olisi hänen päätuotteensa. Hän rakensikin Suomen ensimmäisen kahvipaahtimon Katajannokalle vuonna 1904.

Kahvi toimitettiin asiakkaille hevoskärryillä. Kuva Katajanokan paahtimolta. 

Kesti hetken, ennen kuin teollisesti paahdettua kahvia alettiin suosia, sillä kahvi ostettiin ennen raakapapuina ja ostajat olivat toki itse tottuneet arvioimaan ja valmistamaan kahvia.  Jokainen piti itseään kahvin asiantuntijana.

Kun Gustavin työpäivä konttorilla päättyi, hän osasi kokonaan omistautua perheelleen ja kotielämälle. Berthalle ja Gustaville siunautui perheeseen kolme poikaa ja neljä tytärtä.

Gustav Pauligin kuoltua vain 56-vuotiaana, nousi yrityksen johtoon hänen vaimonsa Bertha Paulig. Bertha oli aikansa ensimmäinen suomalainen naispuolinen yritysjohtaja.

Maaliskuussa kerron lisää Berthasta ja hänen urastaan.

 

Kahviterveisin

 

Maija

Pauligin 19. Paula