Paulig 140 vuotta: Bertha Paulig - yritysjohtaja, suurperheen äiti ja hyväntekijä

Näin naistenpäivän kunniaksi haluan kertoa Suomen ensimmäisestä naispuolisesta yritysjohtajasta, supernaisesta - Berha Pauligista. Tiesitkö muuten, että Pauligin yritysvuodet kulkevat käsikädessä Gustavin sekä Berthan häävuosien kanssa. Vuonna 2016 molemmat juhlivat 140-vuotismerkkipäivää!

Bertha Paulig (synt. Bohnhof) syntyi Helsingissä vuonna 1857 ja avioitui Pauligin perustajan, Gustav Pauligin, kanssa vain 19-vuotiaana. Koska Gustav matkusteli paljon, Berthan vastuulle jäi kodista ja kasvavasta perheestä huolehtiminen. Berthan ja Gustavin avioliitto oli kuitenkin onnellinen ja he kävivät ahkeraa kirjeenvaihtoa aviomiehen matkojen aikana.

Kun Gustav Paulig kuoli vuonna 1907 vain 56-vuotiaana, Bertha jatkoi miehensä jalanjäljissä Pauligin johtajana. Tarmokkaalle Berthalle yrityksen asiat eivät olleet vieraita, sillä hän oli ollut miehensä uskottu myös liikeasioissa. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että miehensä kuoleman jälkeen Bertha jatkoi edelleen erilaisten asiakirjojen allekirjoittamista miehensä nimellä.

Berhan ja Gustavin häistä tulee tänä vuonna kuluneeksi 140 vuotta. 

Bertha tunnettiin myös hyväntekijänä ja vähäosaisten tukijana. Hän oli mukana monien hyväntekeväisyysjärjestöjen toiminnassa sekä perusti Helsingin Töölöön päiväkodin, joka nykyisin tunnetaan nimellä Bertha Maria Hemmet.

Bertha johti Pauligia menestyksekkäästi 12 vuoden ajan läpi ensimmäisen maailmansodan ja Suomen sisällissodan myrskyisten vuosien.

Berthan jälkeen perheyrityksen johtoon siirtyi Gustavin ja Berthan poika, Eduard Paulig.

 

Ihanaa naistenpäivää kaikille vahvoille naisille!

 

Kahviterveisin

Maija 

Pauligin 19. Paula

 

Lähteet:

Paulig: 125 vuotta nautinnollisia hetkiä. 2001.

Nanette-Marie Forsström och Kira Schroeder: Bertha Paulig - Filantrop och företagsledare. 2016.