Paulan kanssa kahvilla - päämaistaja Marja Touri

Vietin tänään ”aamukahvihetken” Pauligin päämaistajan Marja Tourin kanssa.  Varsinaisesti kahvia emme juoneet, mutta rupattelimme sitäkin innokkaammin.

 

 Jo Marjan ollessa lapsi huomattiin että tyttö ei ole aivan tavallinen. Ei ainakaan ruokapöydässä. Leivän päälle tämä tyttö suorastaan himoitsi etikkakurkkuja tai sinappia. Mitä enempi, sen parempi.  Toisaalta taas kotiseudun perinneruuista lihalaatikko ei maistunut lainkaan ja suvun naiset, jotka olivat kuuluja erinomaisen lihalaatikon valmistajia, olivat loukkaantuneita kun Marja kerta toisensa jälkeen kieltäytyi tästä perinteikkäästä herkkuruuasta. Myös kiisselit saivat lusikan pysähtymään lautasen reunalle.  Tuossa vaiheessa ei nykyinen makumestari saanut osakseen ymmärrystä. Sitä löytyi vasta myöhemmällä iällä. Nykyään tarkan maun kanssa eläminen on jo helpompaa.  Marja kertoo että helpottaa, kun itse tietää ja muutkin ymmärtävät.  Toisinaan on kyllä haasteellista olla sanomatta ruokapöydässä, kun oma suu huomaa jotakin, mikä muilla jää huomioimatta.  Ja sitten joskus, kun asiasta muille mainitsee, niin kommentti saattaa jäädä huomioimatta, kun makuaistiltaan ei ole valtaväestöä vaan erityinen. Miten ne uudet kahvireseptit sitten syntyvät Pauligin paahtimolla? Liikkeelle lähdetään toiveen perusteella. Marja saa kuulla mille uuden kahvin pitäisi maistua, minkälainen paahtoaste kahville halutaan ja joskus on mietitty valmiiksi myös kuluttajaryhmä, jolle uusi kahvi kehitetään.  Tämän jälkeen Marja lähtee kehittämään hyvää kahvireseptiä, pitäen toiveet tarkasti mielessään. Seuraavaksi Marjan seuraksi tulee maistoraati, joka kertoo mielipiteensä kahvista ja yhdessä päätetään lähteekö uutuus suurempaan testaukseen vai viilataanko reseptiä vielä johonkin suuntaan. Lopulta iso kuluttajaraati maistaa vielä kahvin ja heidän palautteensa perusteella tehdään vielä viimeiset tarvittavat muutokset.  Kun kierrän Paulana ympäri Suomen, minulta usein kysytään, miten kahvi tulisi nauttia? Mitkä ovat ne oikeaoppiset tavat juoda kahvi? ”Ihan sillai, miten se omassa suussa maistuu parhaalta” on Marjan vastaus tähän kahvinystävien suureen dilemmaan.  Itse hän nauttii kahvinsa lorauksella maitoa, toisinaan mustana, vähän kahvista riippuen.  Kahvikupilla on toki merkitystä, kuppi ei saisi olla liian ohut, eikä liian paksu. Myös kahvikupin muoto vaikuttaa kahviin ja siitä syntyvään mielikuvaan. Jos kuppi on liian laakea, ei kahvi näytä houkuttelevalta, tummalta jumalten juomalta vaan ajatuksiin tulee mielikuva laihasta kahvista. Marjan mielestä kahvi maistuu parhaalta silloin, kun on vaikkapa ajanut autolla päämäärään, siivonnut kodin siistiksi tai saanut hankalan työtehtävän selvitettyä. Silloin on ihanaa palkita itsensä rentouttavalla tauolla kahvikupin ääressä. Hyvässä seurassa ja vaikkapa shoppailun lomassa kupillinen tunnelmallisessa kahvilassa ihmisvilinää silmäillen on Marjalle mieluinen kahvihetki.  Ja voin varmasti kertoa, että Marja on mitä parhainta kahviseuraa. ”Turvallista ja tavallista” toteaa päämaistajamme itse, ”iloista ja hyväntuulista” voisin minä vielä lisätä jatkoksi.  Jos aiot tarjota Marjalle kupillisen kahvia, ei kannata jännittää. Vinkkejä kahvin valmistukseen ja kritiikkiä kahvin mausta et kuule. Tarkoitushan on nauttia ja rentoutua, ei olla etusormi pystyssä huomauttelemassa.  Tähän väliin on toki pakko kysyä Marjalta, mikä on ollut pahin kahvikupillisesi ikinä. Sen Marja oli nauttinut erään kampaajan penkissä, rynnättyään kauhealla kiireellä paikalle ja kahvihammasta oli siinä vaiheessa kolottanut. Kampaaja oli tiedustellut työn lomassa, että maistuisiko kupillinen kahvia. Toki se maistui, vaikka maistettuaan joutui Marja perumaan puheensa. Pikakahvi toi kylmät väreet, mutta juotavahan se oli, kun oli kerran tarjottu. Ennen lähtöään päivän maistoihin, halusin vielä kuulla kahvivinkin, jonka voin Paulan blogin lukijoille kertoa. Marjan vinkki sopiikin viikonlopun aloittamiseen. ”Kun kerran viikonloppuisin satsataan rentoutumiseen ja hemmotteluun, usein hankitaan parempaa ruokaa tai ruoalle hyvää viiniä, niin ehdottaisinkin yhdeksi viikonlopun hemmotteluvinkiksi sellaisen, josta pystyy nauttimaan vielä seuraavallakin viikolla. Viikonlopun alkajaisiksi voisi hankkia vaikka Pauligin alkuperämaakahveja Colombiaa tai Kenyaa tai vaikka Presidentti Gold Label -sekoitusta ja aloittaa lauantaiaamun ihanalla kahvilla. Ja mikä parasta, kun kahviin satsaa, niin paketistahan keittää vielä seuraavan viikon ajan hyvät kahvit päivittäin. Hemmottelua siis riittää koko tulevalle viikollekin!” ehdottaa Marja. Se kuulostaa loistavalta ajatukselta.

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top