Paulan kahvilakiertue: Orivesi, Tampere ja Sääksmäki

14.7. lähdin ajelemaan kohti Tamperetta ja katselin, mitä mielenkiintoisia pysähdyspaikkoja matkan varrelta löytyy. Jotkut meistä, itseni mukaan lukien, syyllistyvät usein siihen, että määränpäähän täytyy päästä mahdollisimman nopeasti ja jos pysähdyksiä suoritetaan, suoritetaan ne nopeasti huoltoasemilla. Suomi on kaunis maa, joka kätkee mielenkiintoisia kohteita metsien keskelle, järvien rannoille ja pienille paikkakunnille, joten miksi emme varaisi matkalle muutamaa tuntia lisää?

Matkalla Tampereelle päätin poiketa Orivedellä, josta löytyy Pirkanmaan paras leipomo, Cafe Herkkuhetki. Herkkuhetki sijaitsee 9-tien varrella, joten pieni mutka Helsingin ja Tampereen välille ei tuonut juurikaan lisäkilometrejä matkaan. Tässä on kuulkaa sitä luksusta automatkailuun!

Cafe Herkkuhetki oli mukana Hans Välimäen tuomaroimassa Suomen Paras Leipomo -ohjelmassa ja Herkkuhetki nappasikin itselleen semifinaalista Pirkanmaan paras leipomo -tittelin. Minun lisäkseni Herkkuhetkeen oli löytänyt moni muukin, sillä jono ylsi ovelle lähes kokoajan.

Herkkuhetken toinen perustaja Johanna Luiro kertoikin, että kun heidän jakso tuli ulos TV:stä helmikuun viimeisellä viikolla, räjähti suosio käsiin heti seuraavana aamuna. Nykyään Herkkuhetkellä on positiivinen ongelma, sillä leipomon kapasiteetti ei riitä vastaamaan kysyntään ja edessä on laajentaminen.

Saavun kahvilaan lounasaikaan ja lounaspöytä on erittäin houkuttelevan näköinen. Ruoka on laadukkaista raaka-aineista valmistettua kotiruokaa. Suolaisten ja makeiden konditoriatuotteiden lisäksi Herkkuhetkestä ostetaan mukaan myös tuoretta leipää, jota löytyy laaja valikoima. Kaikki valmistetaan itse käsityönä ja kahvilan seinän takana työskentelee samanaikaisesti muutama leipuri.

Vierailuni aikana minut yllättää herra, joka saapuu Herkkuhetkeen mukanaan kuva, jossa ensimmäinen Paula, Sinikka Kekki, tarjoilee hänelle kahvia kuparipannusta 65 vuotta sitten. Otamme tietysti uuden, päivitetyn kuvan tarjoiluhetkestä. Juttelimme tovin ja lupasin lähettää hänelle kuvan muistoksi tapaamisestamme. Taisinpa liikuttuneena laittaa kuvan lisäksi mukaan myös muutaman kahvipaketin yllätykseksi.

Vitriinit ovat täynnä kaikkea ihanaa, ja haluaisin maistaa kaikkea, mitä sieltä löytyy! Johanna pakkaa minulle mukaan heidän ehdottomasti kysytyintä tuotetta: Brita-leivosta ja Creme Brule -kakkua. Brita-leivos houkuttelee niin paljon, että syön sen viimeistä murua myöten jo parkkipaikalla ja jatkan matkaani hymyssä suin tomusokerit kasvoillani kohti Tamperetta.

Kiitos Johanna ja Cafe Herkkuhetki!

Matkani jatkui kohti Tamperetta, jossa sain viettää aikaa kokonaiset kolme päivää. Onnekseni kaupungissa sattui olemaan samaan aikaan myös Tammerfest, joten nähtävää vapaa-ajalle riitti.

Tampereella ollessani kävin tutustumassa Paras kahvila 2015 semifinalistiin Ståhlbergin Home Bakeryyn.

Kahvila sijaitsee Koskikeskuksen kolmannessa kerroksessa. Ståhlberg on mielestäni tunnelmallinen ja rauhallinen kahvila, jossa on mukava pistäytyä ostosten lomassa. Tänne saapuvat Ståhlbergin Lempäälän leipomosta joka aamu tuoreet käsintehdyt makeat leivonnaiset, kakut, piirakat sekä leivät.Gluteenittomien ja laktoosittomien tuotteiden saatavuus on mielestäni hyvin huomioitu.

Kun tarjolla on sekä suolaisia että makeita herkkuja, on ihanaa että kahvila tarjoaa asiakkaalleen mahdollisuuden sekä tumma- että vaaleapaahtoiseen suodatinkahviin. Ståhlbergissa asiakas saa valita joko vaaleapaahtoisen Juhla Mokka -kahvin tai tummapaahtoisen luomu Mundon.

Itse päädyn tällä kertaa pinaatti-fetapiirakkaan, jonka mukana tulee lisukesalaatti. Kahviksi sopii mainiosti pehmeä tummapahtoinen Mundo-kahvi.

Kävin vierailemassa Tampereen reissulla myös Sääksmäellä, Visavuoren museossa.

Suosittelen lämpimästi vierailemaan tässä hurmaavassa museossa ja nauttimaan kesäkahvit Kuvanveistäjä Emil Wikströmin ateljeekodin pihalla, vaikkapa päärynäpuun alla.

 

Visavuoren museo sijaitsee upealla paikalla Valkeakosken Sääksmäellä, Rauttunselän vesistön äärellä. Visavuori on kuvanveistäjä Emil Wikströmin ateljeekoti, joka rakenneettiin vuosina 1893 - 1912. Visavuori on säilynyt lähes muuttumattomana Wikströmin ja hänen perheensä asuinvuosista ja museokierros on mielenkiintoinen matka sen ajan arkeen.

Kiitos museon toiminnanjohtajalle Juha Myllylälle mielenkiintoisesta museokierroksesta!

Visavuorelle on helppo poiketa Helsinki - Tampere moottoritieltä tai vesiteitse.

Käy tutustumassa museon aukioloaikoihin ja hintoihin heidän nettisivuilla.

Ps. Tiesitkö muuten että Sääksmäkeä voi kutsua Paula-tytön synnyinseuduksi? Tarina kertoo, että Gustav Paulig retkeili 1870-luvulla Sääksmäen Visavuoren maisemissa. Tuolloin hän näki viehättävän talontyttären yllä Sääksmäen kauniin kansallispuvun ja piti kovasti näkemästään. Se oli hänen mielestään suomalaisuutta aidoimmillaan ja puhtaimmillaan. Sääksmäen juhlapuku onkin pukenut Paula-tytöt jo 65 vuoden ajan.

Tampereelta suuntasin kohti Pori Jazzeja! Siitä lisää seuraavassa blogissani.

Kesäterveisin

Maija

Pauligin 19. Paula