Paula tapaa: Valokuvaaja Veikko Kähkönen

Paula tapaa -juttusarjassa esittelen teille henkilöitä, jotka ovat löytäneet 100% oman juttunsa. Nämä ihmiset ovat yleensä niitä, jotka ovat myös vilpittömästi onnellisia toisten ihmisten saavutuksista, jakavat hyvää positiivisella elämänasenteella ja inspiroivat muita ihmisiä kohti omaa juttuaan. Saanko esitellä mielestäni maailman ihanimman valokuvaajan ja hyvän mielen lähettilään Veikko Kähkösen.

Teemu Selänne, Jani Toivola, Olavi Uusivirta, Jenni Vartiainen ja Kiira Korpi ovat vain murto-osa henkilöistä, kenen kanssa Veikko on työskennellyt. Veikon pysähdyttäviä otoksia maailmalta voi nähdä esimerkiksi Glorian, Helsingin Sanomien ja Mondon sivuilta sekä mainoksissa.

Silti Veikko on kuin yksi meistä. Lukion jälkeen suunta ei ollut täysin selvä ja kysymykseen ”mikä sinusta tulee isona” ei ollut tarkkaa vastausta.

Perinteinen ”liikemiehen ura Ruoholahden lasikonttorissa” tuntui turvallisselta vaihtoehdolta, joten Veikko lähti opiskelemaan kauppatieteitä Oulun yliopistoon. Opiskelut jäivät kuitenkin kesken jo ensimmäisen vuoden jälkeen, sillä ala ei tuntunut oikealta.

”Olin jo lapsena kiinnostunut visuaalisista asioista ja 15-vuotiaana aloitin valokuvaamisen harrastusmielessä. Tuohon aikaan en kuitenkaan juuri tietänyt, mitä mahdollisuuksia valokuvaajan ammatti voi tuoda."

Veikko muutti Helsinkiin opiskelemaan journalismia HAAGA-HELIA ammattikorkeakouluun. Valokuvaus kiinnosti koulussa kuitenkin kirjoittamista enemmän ja opinnot jäivät kesken työelämän kutsuessa.

”Menin töihin erääseen valokuvausfirmaan, jossa toimin assistenttina. Silloin minulle todella avautui muoti- ja mainoskuvan maailma. Tehtyäni vuoden assistentin töitä, tein elämässäni ratkaisevan päätöksen alkaa itse valokuvaajaksi. Tästä on nyt viisi vuotta."

Vuonna 2011 yrittäjänä toimiminen tuntui raskaalta ja jopa luovuttaminen kävi Veikon mielessä.

”Kaksi ensimmäistä vuotta olivat haastavimmat. Työkeikkoja oli vaikea saada ja taloudellinen toimeentuloni ei näyttänyt hyvältä. Nukuin huonosti ja olin stressaantunut. Tunsin kovaa painetta sovituista työkeikoista sillä jokainen projekti oli minulle uusi mahdollisuus, mutta samalla riski epäonnistua. Tuolloin mietin vakavasti lopettamista ja siirtymistä jonnekkin vain päivätöihin."

Kriisistä selvittiin ja töitä alkoi siunaantua koko ajan enemmän ja enemmän. Jatkamiseen vaadittiin Veikon päättäväisyyttä, joka kantaa hänen menestystään tänäkin päivänä.

”Olen aina ollut tavoitteellinen ihminen, sillä minulla on aina tiedossa, mitä haluan seuraavaksi saavuttaa. Menestymisessä on myös auttanut, kun pystyy yhdistämään luovaa hulluutta sekä järjestelmällisyyttä. Kalenterini on aina tarkasti organisoitu ja päähän tulevat ideat kirjoitetaan ylös ja niiden suhteen toimitaan.”  

    

Keväällä 2014 tapahtui yksi Veikon uran läpimurroista. Hän oli kuvausmatkalla Pariisissa, kun puhelin soi: Me Naiset -lehti oli saanut haastattelun Teemu Selänteen kanssa ja Veikkoa pyydettiin kuvaamaan.

”Siinä vaiheessa kun istuin lentokoneessa matkalla Selänteen luokse, ja mietin itseäni viisi vuotta sitten Oulussa pähkäilemässä, että mitähän sitä elämässä tekisi... Silloin tuli vahva fiilis siitä, että nyt ollaan oikeilla raiteilla."

Jokainen meistä voi noudattaa Veikon asennetta niin työssä, koulussa, parisuhteessa kuin arjessakin. On tärkeää olla kannustava ja kunnioittava muita ihmisiä kohtaan ja lähestyä aina toista ihmistä arvostaen. Jokainen meistä voi keskittyä arjessa myös niihin pieniin hyviin asioihin ja jakaa positiivista ilmapiiriä ympärilleen. Tämä saa aikaan positiivisuuden kehän, joka taatusti johtaa hyviin juttuihin. Parhaimmillaan se voi johtaa vaikka Teemu Selänteen luokse…

Pyysin Veikkoa vielä kertomaan hänen tärkeimmän kahvihetken:

”Rauhallinen aloitus päivälle on tärkeä. Heti aamulla luen lehteä, teen aamupalaa ja juon kahvia joka aamun noin tunnin ajan. En avaa somea/ puhelinta/ konetta kun vasta töissä”.

Käy tutustumassa Veikon nettisivuihin www.veikkokahkonen.com

Kiitos haastattelusta <3

 

Ystävällisesti

Maija

Pauligin 19. Paula