Paula tapaa: Tanja Poutiainen-Rinne

Paula tapaa -juttusarjassa esittelen teille eri alojen ihmisiä, jotka elävät unelmaansa ja työskentelevät intohimonsa parissa – kuitenkin jalat tukevasti maassa ja positiivista asennetta hehkuen. Sain kunnian jututtaa uransa päättänyttä ja juuri avioitunutta alppihiihtäjä Tanja Poutiainen-Rinnettä, jonka lempikahviksi paljastui tummapaahtoinen Presidentti-kahvi!

Reilu viikko sitten pääsin matkustamaan kotikaupunkiini Rovaniemelle työtehtävissä. Kauppakeskus Revontuli julkaisi kunnialaatan uransa päättäneelle alppihiihtäjälle Tanja Poutiainen-Rinteelle. Istuimme Tanjan kanssa kahville ja kävimme hieman läpi hänen tarinaansa alakoulusta unelmatyöhön. Lisäksi tiedustelin Tanjan tulevaisuuden suunnitelmia.

”Minulle Ounasvaaran rinteet tulivat tutuiksi jo erittäin varhaisessa iässä, sillä kaksi isoveljeäni olivat entuudestaan lajin harrastajia ja vanhempani viettivät myös paljon aikaa rinteessä. Minut otettiin mukaan mäkeen heti vain, kun jalat kantoivat.”

Alakoulun Tanja suoritti Lapin yliopiston harjoittelukoulussa Rovaniemen keskustassa, jonka jälkeen siirryttiin Ounasvaaran yläasteelle. Lukion hän suoritti Jällivaaran alppihiihtolukiossa Ruotsissa, jossa harjoittelu ja koulu yhdistettiin.

Rakkaasta harrastuksesta tuli unelma-ammatti.

- En pienenä vielä osannut haaveilla, että alppihiihdosta tulisi isona ammattini. Kaikki meni kuitenkin hyvin - menestyin ja intoa sekä motivaatiota riitti, joten halusin katsoa, mihin omat rahkeet riittäisivät.”

Rahkeet riittivätkin melkoisiin saavutuksiin, sillä Tanjan taskusta löytyy maalimancupin kokonaisvoittoja kolme kappaletta, suurpujottelusta kaksi kokonaiscupin voittoa ja pujottelusta yksi. Olympia- ja MM- mitalleja tietenkään unohtamatta.

Onko ammattiurheilijan ura tuntunut sitten työltä vai hauskanpidolta?

- Sekä että. Totta kai se lähtee pienenä liikkeelle harrastuksesta. Näin aikuisiällä sanoisin sen olevan ammatti, mutta ennen kaikkea unelma-ammatti, josta olen nauttinut hyvin paljon.

Ura maailman alppihiihtohuipulla kesti jopa 17 vuotta ja viime vuonna Tanja ilmoittikin lopettavansa.

- Uran lopetus johtui lähinnä siitä, että enää ei ollut 100% halua saati motivaatiota sitoutua työlleen. Tuli vahva tunne, että nyt vaan on yksinkertaisesti aika jättää kilparinteet.

Tanja toimii tällä hetkellä alppihiihtäjien lajiliiton, Ski Sport Finlandin, 16-17 -vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen, Tyttö Team 2018, mentorina. Päätoimisena valmentajana Tanja ei itseään tulevaisuudessa näe, vaan aika pyhitetään opiskeluille sekä tuoreelle avioliitolle. Tanja opiskelee Lapin yliopistossa johtamista.

- Pysyn kuitenkin ehdottomasti lajin parissa ja aion auttaa nuoria eteenpäin.

Elokuussa 2015 Tanjasta tuli rouva Poutiainen-Rinne, kun hän asteli avioon Rovaniemen kirkossa eteläsuomalaisen miehen kanssa. Nykyään aviopari asuu yhdessä Rovaniemellä.

- Tuntuu mukavalta, kun vihdoin minulla oma Rinne!

Kerro vielä tärkein kahvihetkesi?

Aamukahvi ja iltapäiväkahvi ovat ne tärkeimmät. Muuten olen kahvin kohtuukuluttaja.

Lempikahvisi? Tummapaahtoinen Presidentti-kahvi.

Kiitos Tanjalle kahvihetkestä ja ihanaa syksyä <3!

 

Ystävällisin terveisin

Maija

Pauligin 19. Paula