Paula tapaa: Laulaja-lauluntekijä Niila

Suomalaisen kahvikulttuurin ja kahvin lisäksi minua inspiroivat ihmiset, jotka lähtevät rohkeasti tavoittelemaan jopa villeimpiä unelmiaan. He kiehtovat muita omilla tarinoillaan ja toimivat esikuvina monille. Paula tapaa -juttusarjassa haastateltaville yhteinen tekijä on se, että jalat ovat tukevasti maan pinnalla mutta pää korkealla pilvissä. Luonnollisesti he ovat myös kahvinystäviä.

Tällä kertaa tapasin hurmaavan artistin Niilan, joka kertoi minulle oman tarinansa ja tien Nummelan nuoruusvuosista liki 30 000 musiikinystävän eteen Saksaan. Debyytti-Ep ”Sorry” julkaistiin kesäkuussa ja nyt vihdoin voimme jäädä odottamaan täysipitkää levyä. 

”Jotkut artistit ovat valmiita paketteja jo 17-vuotiaana, mutta minun kehityskaareni on ollut melko pitkäjänteinen. Kyllä minulle olisi tarjoutunut varmasti muutama oikoreitti onneen, mutta en kokenut olevani valmis, sillä halusin kehittyä esiintyjänä ja musiikintekijänä. Se vaatii paljon kärsivällisyyttä ja uskoa omaan tekemiseen, ja niinhän sen pitää ollakin, sillä jos et usko omaan tekemiseen, ei kukaan muukaan kyllä varmasti usko." Niila toteaa.

Mistä kaikki sitten alkoi?

-Ala-asteikäisenä olin kova urheilemaan ja lumilautailu, skeittaus sekä jalkapallo olivat lähellä sydäntäni. Vanhempani kyllä huomasivat musikaaliset lahjani ja houkuttelivat minua leluilla laulamaan erilaisissa tilaisuuksissa ja sukujuhlissa. Yläasteella tehtiin räppiä eräässä kokoonpanossa ja tuolloin aloitettiin biisien tekeminen sekä nauhoittaminen.

”Gangsta life” ei kuitenkaan ollut se juttu ja yläastelaisen rankat riimit vaihtuivat kitaraan ja tyyli muuttui pikkuhiljaa poppiin. Englanti istui jo tuolloin sopivimmin Niilan suuhun.

Lukioaikana Niila teki paljon lauluja ja todellinen palo musiikkiin löytyi. Tuolloin tuli myös varmuus siitä, että tämä oli se, mitä hän haluaisi tehdä ja musiikkiin alettiin panostaa täysillä. Unelma omasta levystä syttyi.

Omaa musiikkia syntyi paljon ja muutama niistä päätyi nettiin.

-Noin kahdeksan vuotta sitten helsinkiläinen tuottaja otti minuun yhteyttä ja kutsui studiolleen. Tuolloin tutustuin myös Sunrise Avenuen laulajaan ja keulakuvahahmoon Samu Haberiin, josta on ollut suuri apu vuosien saatossa ja yhteistyö jatkuu edelleen.

Niila halusi hankkia lisää kokemusta lauluntekijänä ja esiintyjänä, joten hän alkoi ystäviensä rumpalisti Raine Siltala sekä laulaja-pianisti Anna Laulumaan kanssa tekemään livekeikkoja erilaisissa tilaisuuksissa sekä clubeilla. Keikat ovat tunnettuja vauhdikkaista ja upeista covereista, mutta silti ystävykset esittivät myös omaa tuotantoaan.

Pohjaa tulevalle luotiin hitaasti ja varmasti...

Pari vuotta sitten tehtiin päätös, että musiikkia lähdettään viemään Saksan suuntaan. Pitkän ja hartaan lämmittelytyön jälkeen, alkuvuodesta 2015, Saksan Univesal Music näytti viimein vihreää valoa ja asiat alkoivat mennä rytinällä eteenpäin.

-Saksaan oli saatava näkyvyyttä ja paikka Sunrise Avenuen lämppäriksi Saksan suurille lavoille varmistui alkuvuodesta. Minulle annettiin kaksi viikkoa aikaa koota debyytti-EP valmiiksi levy-yhtiölle ja studiossa tehtiin hommia yötä päivää.

Niilan ensimmäinen julkaisu ”Sorry” saatiin kasaan yhdessä suomalaisen tuottajan Jukka Immosen kanssa. Levy julkaistiin samana päivänä, kun Niila nousi ensimmäistä kertaa lavalle 20 000 ihmisen eteen Münchenissä juhannusviikonloppuna.

-Ajatus esiintyä 20 000 ihmiselle tuntui erittäin absurdilta, ja keikkailtana perhoset lentelivät mahassa ja adrenaliini täytti kehoni. Se hetki, kun nousimme lavalle ja yleisöä riitti silmän kantamattomiin, oli aivan uskomaton. Etukäteen jännitin miten kroppa reagoi, kun yhtäkkiä eteeni pöllähtää sellainen ihmismassa, mutta lavalle tepasteltuani kehon valtasi todella hyvä ja rauhallinen fiilis. Vedettiin kuusi biisiä ja yleisön vastaanotto oli erittäin lämmin.

Nyt takana on viisi isoa keikkaa Saksassa ja suurin yleisömäärä on ollut jopa 30 000 ihmistä. Niilan laulut ovat soineet Saksan radioasemilla parhaimmillaan jopa 70 kertaa päivässä.

Joulukuussa 2015 Niilalla alkaa oma Saksan kiertue, jonka lipunmyynti on alkanut jo kesäkuussa. Liput ovat myyneet erittäin hyvin. Syksy valmistaudutaankin kiertuetta varten ja ensi vuoden puolella julkaistaan artistilta täysipitkä levy.

Sydämellinen kiitos Niilalle kahvihetkestä! Ennustan, että tämä herra tulee valloittamaan vielä monen muunkin sydämen mielettömällä karismaattisuudella ja ennen kaikkea upeilla lauluilla ja ihanalla äänellään!

Käy kuuntelemassa Niilan biisit Sporifyssa, seuraa häntä Instagramissa, Facebookissa ja vieraile nettisivuilla

Ai niin, hurmaannuin tarinasta niin paljon, että meinasin unohtaa mainita Niilan suhteesta kahviin. Minulla kävi tuuri, sillä Niilan lempisuodatinkahvi sattui olemaan tummapaahtoisin kahvimme, Paulig Parisien. Alkuperämaakahvit ovat olleet myös Niilan mieleen, joten ilahdutinkin häntä alkuperämaakahvien kirjolla.

”Juon loppupeleissä aika vähän kahvia päivässä, mutta aamukahvistani en luovu.”

 

Ystävällisin terveisin

Maija

Pauligin 19. Paula