Pannukahvia saaressa

23.7.2011

Kävimme kylässä serkkujen kesäsaaressa. Siellä jos missä loma tuntuu lomalta. Uimaranta kutsuu, sauna lämpiää säästä riippuen nopealla "anopinkiukaalla" tai pitkän savusaunakaavan mukaan, kesyt sorsat tulevat rantaan tepastelemaan. Keittiö on keittokatoksen ja laavun yhdistelmä, ja pitkä ruokapöytä on taivasalla.

Taivasalla hellesäässä juotiin myös vanhalla nokipannulla keitetyt pannukahvit. Kesäistä eksotiikkaa meille, mutta tiesittekös, että viisi prosenttia suomalaisista valmistaa kahvinsa edelleen pannulla?

Pauligin nettisivut ohjeistavat pannukahvin keittoon seuraavasti:

1. Kaada raikas kylmä vesi kahvipannuun.

2. Kiehauta vesi ja siirrä pannu pois lämmönlähteen päältä.

3. Lisää veteen pannujauhettua kahvia ja sekoita hyvin. Annostele 6–7 g kahvia 1 dl vettä kohden. Käytä mittana kukkurallisia ruokalusikoita tai Pauligin kultamittaa (7 g).

4. Siirrä pannu takaisin lämmölle ja anna kahvin kuohahtaa kerran.

5. Siirrä pannu pois lämmöltä, sekoita ja anna hautua 4–5 min.

6. Voit kaataa kahvin tarjoilupannuun. Niin kahvin hautuminen loppuu juuri oikeaan aikaan, eikä kuppiin tule kahviporoja.

7. Suositeltava pannukahvin tarjoilulämpötila on 75–80 astetta.

Kolme askelta täydelliseen pannukahviin

1. Käytä raikasta vettä ja pannujauhettua kahvia.

2. Sekoita hyvin, kun olet lisännyt kahvijauheen pannuun.

3. Lämmitä kahvia, kunnes se kuohahtaa mutta ei vielä kiehu.

Pannukahvin kanssa maistuu hyvä pikkuleipä tai muu kesäsaaren vierasvara. Hyviä pannukahvihetkiä!