Pahvimukin kestävämmät kaverit

5.5.2010

Ajatus jysähti eilen päähäni yhtä suurena shokkina kuin toukokuinen lumisade: olen luonnonhaaskaaja! Kättäni kun lämmitti tuolloin taas tuttu rusehtava take away –muki, kaiketi kolmas sinä päivänä. Kolme kertaa 365 on 1095 pahvimukia vuodessa, laskin. Aika paljon! Ja vaikka toisina päivinä kulutukseni olisikin pienempi, muuttaa se harmillisen vähän sitä tosiasiaa, että olen ihan järjettömän suuri roskaaja jo pelkkien kahvitottumuksieni puolesta.

Jotain tarttis siis tehdä. Säntäsinkin heti kotiin tultuani netin syövereihin etsimään vaihtoehtoja noille kertakäyttöisille, mutta niin hyvin vasten oikeaa kämmentäni sulautuville pahvimukeille.

Koska yksinkertainen ja perinteinen termari on epäilemättä toimiva kahvinsäilöjä piknikille ja retkille, mutta tolkuttoman huono urbaaniin työmatkakahvitteluun esimerkiksi metrossa, olivat ne auttamatta pois laskuista. Sen sijaan termarin tavoin toimivat ”travel mukit” antoivat jo paljon parempaa tulosta niin esteettisillä kuin teknisillä ominaisuuksillaan. Ne lupaavat pitää juoman pitkään joko kylmänä tai kuumana, ja ovat usein kätevästi kahvallisia. Mutta osaisinkohan enää käyttää sellaista, monen vuoden näppien polttelun ja paperiliinaan jäähtymään käärittyjen pahviversioiden jälkeen? Ja pysyykö kahvi matkamukissa liian kuumana? Mielestäni sumppi kun on parhaimmillaan juuri silloin, kun sen jo joku muu tuomitsisi kylmäksi.

Myös muita vaihtoehtoja löytyi.  Muun muassa Sagaform myy pirteitä, muovisia takea away –mukejaan valttinaan autenttinen muotoilu ja mukien hauskat kuvioinnit. Näitä puolen litran mukeja kehotetaan lämmittämään ennen käyttöä kuumalla vedellä tai mikrossa, jotta juoma pysyisi kauemmin lämpimänä, joten tasoihin ne eivät matkamukien kanssa kuitenkaan ylety. Mukin hatussa on lisäksi asiaan kuuluva reikä, jota ei saa peitettyä, joten ihan laukkuun sitä ei voi täytettynä laittaa.

Helsinkiläisestä Enjoy it –kahvilasta löysin myös toisenlaisia matkamukeja vajaan 13 euron hintaan, johon mukaan kuuluu ensimmäinen kahvi. Nämäkin puolilitraiset kaipaavat ehkä lämmitystä ennen käyttöä, mutta hatun reiän saa sentään kiinni estämään lämmön liiallista karkailua. Valitettavasti siitä ei ole tietoa, kuinka tiivis kyseinen kansi on.

Jatkan vielä kestomukien vertailua ainakin siihen asti, kunnes jokin niistä seisoo kaapissani. Tiedän kyllä, että kunnollinen matkamuki voittaa muoviset variaatiot 6-0, mutta jostain syystä olen älyttömän viehtynyt jälkimmäisten ulkonäöstä. Voisihan sellaista pitää työpaikallakin työkavereiden rumien huumorimukien seassa, vai?