Onko väliä, millaisesta kupista kahvisi juot?

29.9.2011

Maistuuko kahvi erilaiselta erimuotoisista kupeista? Onko pohjan pyöreydellä tai reunan paksuudella merkitystä? Pohdimme Paulig Instituutissa näitä kysymyksiä yhdessä Iittalan väen kanssa muutama viikko takaperin.

Teema-, Hot&Cool- ja Ego-kupit olivat huolellisen tarkastelun alaisena, kun niistä tarjotun Juhla Mokka -kahvin makueroja yritettiin pukea sanoiksi. Ja kyllä se niin vain on, että kahvit tosiaan maistuvat erilaisilta eri kupeista.

Kupin muoto voi muokata jo ajatusta siitä, miltä kahvi tulee maistumaan. Varsinkin reunan muodolla ja paksuudella on suuri merkitys.

Harva tulee arjen keskellä miettineeksi, voisiko vaikkapa aamukahvi maistua erilaiselta jostain muusta kuin siitä tietystä, usein jo vuosia palvelleesta kupista nautittuna. Kahvialan ammattilaisille kuppivalinta on kuitenkin olennainen osa juomanvalmistusprosessia. Esimerkiksi barista-kilpailuissa ympäri maailmaa, baristat käyttävät runsaasti aikaa kupin miettimiseen, ja valitsevat hyvin tarkkaan, mistä mahdollinen voittajakahvi tarjoillaan.

Varsinkin espressokupilta vaaditaan useita ominaisuuksia, jotta siitä tarjottava juoma pääsee täysiin oikeuksiinsa. Kupin pitää olla pieni, pohjan pyöreä ja reunan mielellään paksu, jotta se varastoi lämpöä, sillä espresso viilenee pienen määränsä takia nopeasti. Espressokupissa reunan osuus makuelämyksestä nousee muihin kahveihin verrattuna vielä erityisen tärkeään rooliin. Jos kupin sisäreunan kaltevuus on loiva, kaartuu juoma leveänä ja maku on tasapainoinen ja pehmeä, kun taas terävämpi kaltevuus muuttaa makua hyökkäävämmäksi ja jyrkäksi.

Kiinnostavaa, eikö vain!

Syysterveisin

Ulla Pauligilta