O cafea, va rog! Eli kahvia romanialaisittain

14.3.2014

Mitä tulee ensimmäisenä mieleen Romaniasta? Luultavasti mielleyhtymät vievät Transilvanian alueelle, jonka irlantilainen kirjailija Bram Stoker valitsi kodiksi päähenkilölleen. Kumma kyllä, tuo olento rakasti verta kahviakin enemmän! Kiehtovan ilmapiirin aistii myös Etelä-Romaniassa sijaitsevassa pääkaupunki Bukarestissa, jonka eläväisyys kätkee sisälleen monia mielenkiintoisia paikkoja.

Kaupunki on vähitellen modernisoitumassa ja esimerkiksi matkailumedia Monocle on nostanut esille kiinnostavan Bukarestin. Nuori sukupolvi on perustanut kaupunkiin trendikkäitä baareja ja taideklubeja. Myös kahvin saralla tapahtuu. Tavoitimme romanialaisen baristamestari Mihail Panfilin hänen omassa Origo-kahvilassaan ja jutustelimme kahvikulttuurin kehittymisestä ja muutoksesta.

Millaiset perinteet kahvilla on Romaniassa?

Aiemmin kahvia juotiin enimmäkseen kotona ja kahvikulttuuri sai paljon vaikutteita turkkilaisesta perinteestä. Espressopohjaisia juomia ei perinteisesti ole nautittu ja edelleen moni valmistaa kahvinsa turkkilaisella ibrik-pannulla.

Millainen rooli erikoiskahveilla on Romaniassa?

Erikoiskahvikulttuuri on mielestäni vielä lapsenkengissä. Kysyntää on mutta pääasiassa suuremmissa kaupungeissa. Naapurimaissa erikoiskahvien kulutus on huimasti edellä Romaniaa.

Millaiset ovat suosituimmat kahvit ja valmistustavat?

Romanialaiset pitävät turkkilaiseen tapaan valmistetusta kahvista, suodatinkahvista ja tietenkin espressosta. Selkeässä suosiossa ovat vähemmän hapokkaat tai vahvat kahvit, kuten esimerkiksi Sumatralta, Brasiliasta tai Kolumbiasta peräisin olevat kahvilaadut.

Mistä sait kimmokkeen tulla huippubaristaksi ja alkaa kilpailla?

Vuotta aiemmin istuin kansallisen baristakilpailun tuomaristossa ja päätin, että tahdon tuntea saman jännityksen kuin kilpailijat. Rakastan kahvia ja sen vuoksi kilpailu on loistava mahdollisuus viettää vuosi harjoitellen ja ollen paljon tekemisissä kahvin kanssa. Laskenkin harjoittelukauden tuoman tietomäärän merkittävimmäksi asiaksi, jonka kilpaileminen on minulle antanut.

Mitä ovat olleet parhaimmat kokemuksesi kahvin parissa?

Ehdottomasti paras kahvikokemukseni on ollut ensimmäinen kahvikoulutukseni, johon keräsin rahaa vuoden verran. Koulutus pidettiin Italiassa ja omalla kohdallani kaikki alkoi juuri sieltä! Toinen upea kokemus on ollut matka kahviviljelyksille. Teoreettinen tietämykseni syveni valtavasti, kun näin asiat käytännössä.

Mikä on parasta oman kahvilan pyörittämisessä?

On ihanaa työskennellä kahvin parissa päivittäin, tämähän on tietenkin jokaisen baristan unelma! On upeaa huomata asiakkaan arvostavan samoja asioita, joihin kahvissa uskon, ja olevan tyytyväinen palveluun. Tulevaisuudessa tahtoisin myös perustaa oman paahtimon ja kenties laajentaa ruoka-alan puolelle.

Mistä oman kahvilasi kahvit ovat peräisin?

Origossa tarjoilemme 5-6 yksittäisen tilan kahveja. Tällä hetkellä tilaamme kahvia El Salvadorista La Fanylta, Guatemalasta La Perlalta, Ruandasta Kinunulta, Etiopiasta Yirgacheffelta, Keniasta Gachamilta, Brasiliasta Sao Silvestrelta ja Panamasta Berlinalta.

Millaisia ovat romanialaisten baristojen erikoisuudet?

Romanialaiset baristat pitävät erityisesti latte artista ja juomista, joissa yhdistyy kahvi ja alkoholi. (Niitä on muuten melkoinen valikoima! toim. huom.)

Mitä muuttaisit Bukarestin kahvikulttuurissa?

Toivoisin lisää kahvilayrittäjiä ja että ihmiset kiinnittäisivät huomiota kahvin laatuun.

Miksi rakastat kahvia?

Kahvin monimutkaisuus kiehtoo. Mitä enemmän opit kahvista, sitä enemmän arvostat sitä ja sen ainutlaatuista aromia ja makua. Kahvihan on kuin parfyymi! Myös kahvin juominen itsessään tekee minut onnelliseksi!

 

Myös näitä romanialaisia kahviloita voimme suositella lämmöllä: