Nostalginen Helsinki

18.10.2011

Pari viikkoa sitten kysyimme, mikä paikka Helsingissä henkii menneiden vuosikymmenten tunnelmaa.

Vastauksia saapui runsaasti. Monella on Helsingissä mielipaikkansa, ja vaikkei kaupunkia itse kovin hyvin tuntisikaan, on menneiden vuosikymmenten arkipäivää helppoa kuvitella ympärilleen.

Kantakaupungin vanhat kaupunginosat ja niiden kauniit rakennukset tulivat mieleen monelle. Aikamatkalle voi viedä niin Hakaniemen halli kuin Puu-Vallilan tai Puu-Käpylän kauniit katumaisematkin. Toisinaan tuntuu, kuin aika olisi pysähtynyt:

"Suomenlinnan mukulakivikaduilla voi todella kuulla historian siipien havinan. Tietyissä kohdissa ei modernin maailman menosta näy merkkiäkään, vaan yhtä hyvin voisi seistä 1850-, 1920- tai 1960-luvun kadunkulmassa. Välillä tarvitsee juuri sitä - ajatonta tilaa."

Historiallisesti merkittäviä ja mieleenpainuvia paikkoja Helsingissä ovat muun muassa Senaatintori, Rautatieasema sekä keskustan perinteikäs yliopistokampus. Joskus nostalgia-aalto taas pyyhkäisee kesken kovan vauhdin:

"Ehdottomasti Linnanmäen vuoristorata. Vaikka se on myös nykyaikainen, siitä oikein tuoksuu menneiden vuosikymmenten tunnelma. Voin kuvitella, miten sillä on esimerkiksi 60-luvulla hurviteltu kiharat hulmuten pallomekoissa"

Tuoksut, ihmisvilinä ja kahvikuppien kilinä yhdistettynä historialliseen miljööseen - tämä yhdistelmä sai myös useat vastaajat tunnelmoimaan. Esplanadin ja Bulevardin varren kahvisalongit herättävät monia muistoja ja saavat mielikuvituksen laukkaamaan.

"Sinebrychoffin taidemuseossa pääsee vuosisdan takaisin tunnelmiin.  Siellä vierailtuaan onkin mukava siirtyä Ekbergin kahvilaan, ja nauttia kahvit perinteiseen tapaan!"


Vastaajien kesken arvottiin sisäänpääsyjä Missä kuljimme kerran -elokuvan ennakkonäytökseen. Voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti. Onnittelut voittajille, ja kiitos kaikille kisaan osallistuneille!