Miten ilmastonmuutos vaikuttaa kahvinviljelyyn?

Ilmastonmuutos ja sen aiheuttamat ääri-ilmiöt säässä ovat yksi suurimmista uhkista kahvin saatavuudelle tulevaisuudessa, sillä herkkä kahvipuu ei välttämättä kestä sään suuria vaihteluita. Mitä voidaan tehdä, jotta kahvien vastuullinen ja kannattava viljely on mahdollista myös tulevaisuudessa?

Kahvin viljely alkuperämaissa

Kahvi kasvaa kahvivyöhykkeellä, joka myötäilee päiväntasaajan molempaa puolta. Kahvipuut tarvitsevat kasvaakseen sopivasti lämpöä ja runsaasti sadetta ja ravinteikasta maaperää. Arabica-kahvilajike tarvitsee sadetta noin 1500–2000 millimetriä vuodessa, kun taas robusta-kahvilajike yli 2000 millimetriä vuodessa. Ihanteellinen kasvulämpötila arabicalle on 15–25 astetta ja robustalle 22–26 astetta. Kahvi on satokausituote ja kahvisatojen runsaus voivat vaihdella vuodesta toiseen, riippuen olosuhteiden ja ilmaston otollisuudesta. Lisäksi oikeanlaiset viljelykäytönnät ja kahvinviljelijöiden ammattitaito vaikuttavat luonnostaan satojen määrään. Lisää kahvin viljelystä voit lukea täältä.

Mitä haasteita ilmastonmuutos tuo kahville?

Jokainen viljelyvuosi on erilainen ja on normaalia, että vuosittaista vaihtelua säässä ilmenee. Kuitenkin lisääntyvissä määrin ääri-ilmiöt säässä aiheuttavat haasteita elinkeinoaan harjoittaville kahvinviljelijöille. Sään ääriolosuhteet voivat aiheuttaa tuhoeläinten lisääntymistä, kuivuutta tai tulvia sekä pitkiä kuumia jaksoja tai jopa hallaa, joka yllätti brasilialaiset viime kesänä. Suuret vaihtelut säässä vaikeuttavat kahvisatojen runsautta ja tuovat todellisia haasteita viljelijöille, joille kahvi on tärkein ja usein ainoa elinkeino. Siksi on tärkeää tukea viljelijöitä sellaisten viljelykäytäntöjen omaksumisessa, jotka ennaltaehkäisevät ilmastonmuutoksen tuomia haasteita kahvitiloilla.

Miten sään olosuhteisiin voidaan sopeutua?

Kahvin viljely vaatii huolellisuutta, sillä kahvipuu on erittäin herkkä. Kaikkein haitallisimpia ilmaston lämpenemisen tuomia ilmiöitä ovat kuivuus, runsaat sateet ja liiallinen auringonpaiste, sillä ne aiheuttavat maan eroosiota ja tuovat mukanaan usein tuhoeläimiä. Kuivuuteen ja liialliseen aurongonpaisteeseen auttavat varjopuut, joita istutetaan kahvipuiden sekaan. Varjopuut toimivat suojana tuulta ja liiallista aurinkoa vastaan kahvipensaille ja samalla ne tuovat myös lisäansioita kahvinviljelijöille, sillä varjopuiksi soveltuvat esimerkiksi avokadopuut ja banaanipuut. Myös oikeaoppisella lannoituksella ja puiden leikkaamisella varaudutaan ääriolosuhteisiin tekemällä kahvipuista vastustuskykyisempiä. Lisäksi kahvilajien jalostuksella on saatu hyviä tuloksia aikaan, kun on pyritty kehittämään entistä vastustuskykyisempiä ja kylmää tai kuumuutta kestäviä kahvilajeja. 

Kansainvälisenä kahvipäivänä 1.10.2021 Keskon kanssa käynnistyvän yhteistyökampanjan tavoite on istuttaa 70 000 kahvipuun taimea Pauligin Nicaraguan kumppanuuskahvitiloille. Osana yhteistyöprojektia kumppanuustiloille tullaan istuttamaan myös varjopuita, joilla on tärkeä rooli suojata herkkää kahvipensasta kuumuudelta ja kuivuudelta. Lue lisää kampanjasta täältä.

Mitä ajatuksia tämä blogipostaus herätti sinussa? 

Kahviterveisin, kahvilähettiläs Inkku

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Iinaroosa Kanth on Pauligin 20. kahvilähettiläs

Kirjoittaja: Inkku

Hyvän kahvin lähettiläs

Hyvä kahvin lähettiläänä tunnen kahvit ja kahvitrendit. Tervetuloa tutustumaan kahvin maailmaan!

Back to top