Mitä muuta kahvissa on kuin kofeiinia?

Kahvi. Tuo kahvipensaan tuottamasta kahvipavusta valmistettu nautinnollinen juoma. Kahvin ravintosisällöstä puhuttaessa keskitytään usein tarkastelemaan ainoastaan kofeiinia, mutta löytyy kahvista muutakin. Tästä blogista löydät kaiken mitä sinun tarvitsee tietää kahvin ravintosisällöstä!

 

Kahvipavuissa löytyy luonnollisena ainesosana kofeiinia

 

Kahvi tuo startin aamuun, se yhdistää ihmisiä, se rytmittää päivää ja se inspiroi. Kahvi on siis paljon muutakin kuin juoma. Jotta voimme ymmärtää vielä astetta enemmän tätä nautinnollista juomaa, tarkastellaan hieman sen koostumusta. Huomioitavaa tässä blogissa on se, että käsittelen pääosin kahvijuoman koostumusta, en raakakahvin tai kahvipavun.

Kofeiini

Aloitetaan ravintosisällön tarkastelu kuitenkin kofeiinista. Kofeiini on luonnollinen yhdiste, jota esiintyy noin 60 kasvilajissa, kuten kahvipavuissa ja teelehdissä. Kofeiinilla on keskushermostoa lievästi stimuloiva vaikutus, minkä takia se aiheuttaa suurimmalle osalle ihmisistä piristymisen tunteen. Robusta-kahvissa on enemmän kofeiinia kuin Arabica-kahvissa.

Pauligin kahvituotteiden kofeiinipitoisuuksia

Taulukko Pauligin kahvituotteiden kofeiinipitoisuuksista. (Lähde: https://www.paulig.fi/kaikki-kahvista/kahvin-koostumus)

 

Proteiinit ja hiilihydraatit

Kahvipavun proteiinit ja hiilihydraatit pilkkoutuvat paahdon aikana ja muodostavat kahvin aromiyhdisteitä. Näin ollen kahvikupillisessa ei juurikaan ole proteiinia tai hiilihydraatteja.

Rasva

Paahdetussa kahvissa on hieman yli 10% rasvayhdisteitä, mutta suurin osa niistä jää kahvijauheeseen tai suodatinpaperiin kahvia valmistaessa. Näin ollen mustassa kahvissa, joka on valmistettu suodattamalla ei ole juurikaan rasvaa (energiaa noin 1-2 kcal). Pannumenetelmässä valmistaessa rasvayhdistelmät eivät suodatu, joten pannukahvissa on rasvaa enemmän kuin suodatinkahvissa. Pannukahvia ei tästä syystä suositella korkeaa kolesterolia vastaan kamppaileville. Jos kahviin lisätään maitoa tai kermaa, silloin kahvikupillisen ravintosisältö toki muuttu

Muut ainesosat

Kahvi sisältää monia kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia. Kaliumia löytyy kahvikupillisesta (1,25 dl) noin 115 mg ja magnesiumia 10 mg.

Kahvista löytyviä antioksidantteja ovat klorogeenihapot. Klorogeenihapot hajoavat osittain paahdon aikana, joten vaaleapaahtoisessa kahvissa saattaa olla hieman enemmän antioksidantteja kuin tummapaahtoisessa kahvissa. Kahvin antioksidanteilla saattaa olla positiivinen vaikutus ihmisen sokeriaineenvaihduntaan. 

Paahdetusta kahvista voi löytää monia satoja aromiaineita, jotka muodostavat kahville ominaisen maun. Se minkälaisia aromiaineita kahviin muodostuu, riippuu kahvin lajikkeista, alkuperästä sekä prosessoinnista.

Toivottavasti tästä postauksesta oli apua lisäämään kahvitietouttasi :) Lähteenä postaukseen käytiin meidän sisäisiä tiedonlähteitä sekä kahvi.fi -sivustoa.

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Iinaroosa Kanth on Pauligin 20. kahvilähettiläs

Kirjoittaja: Inkku

Hyvän kahvin lähettiläs

Hyvä kahvin lähettiläänä tunnen kahvit ja kahvitrendit. Tervetuloa tutustumaan kahvin maailmaan!

Back to top