Mitä makuja kahvista voi maistaa?

Kahveista voi löytää satoja erilaisia makuvivahteita, vaikkakin niiden erottaminen ja maistaminen vaatii harjoitusta ja kokemusta. Maistelimme Paulig Barista Instituutin kahvikouluttajan Jorin kanssa Presidentti-kahveja ja vertailimme niiden makuja keskenään. Mukaan makutestiin pääsi myös uutuuskahvi Presidentti Ruby! Miten kahvien maut eroavat toisistaan? Mitä makuvivahteita Presidentti Rubysta voi löytää? Se selviää tästä blogista!

Presidentti-kahveissa maistuu erilaisia makuvivahteita

 

Mistä kahvin maku koostuu?

Kahvin makuun vaikuttaa moni asia. Kahviketjun alkupäässä eli alkuperämaissa maaperä, ilmasto ja kasvusesonki antavat kahvipavulle tietyt ominaispiirteet. Kun kahvipavut pääsevät paahtimolle niiden maku viilataan kahvisekoituksen reseptillä ja prosessoinnilla paahtamalla kahvi halutunlaiseksi. Meillä kaikilla kahvinjuojilla on myös tärkeä rooli kahvin lopullisen maun kannalta, sillä se että kahvi valmistetaan sille oikealla tavalla kotikeittiössä on tärkeää. Hyvässä kahvissa hapokkuus, karvaus ja makeus ovat tasapainossa.

Mitä makuja kahvista voi maistaa?

Kahvia voi maistella samalla tavalla kuin viinejä. Maku voi olla suklainen, karamellinen, sitruksinen, kukkainen, pähkinäinen ja muita ominaisuuksia voidaan kuvailla myös sanoin aromikas, vivahteikas, paahteinen, täyteläinen jne. Jotta osaa tunnistaa kahvista erilaisia makuja, vaatii se harjoitusta.

Onneksi on paljon erilaisia vaihtoehtoja ja kahvimakuja, koska olisi melko tylsää jos saatavilla olisi vain yhtä kahvia ja jokainen makumieltymyksistä riippumata pystyisi juomaan vain sitä. 

Kahveista voi maistaa erilaisia makuvivahteita

 

Sitten itse makutestiin. Testasimme Jorin johdolla hieman Presidentti-kahveja ja vertailimme kahveja keskenään. Aloittelevana maistelijana makujen erottaminen on hieman haastavaa, mutta harjoitus tekee mestarin, eikö vaan? Kun ensimmäisen kerran maistaa eroja kahvien välillä, tuntuu kuin uusi maailma avautuisi. Vinkit kahvimaistelun järjestämiseen kotona löydät aikaisemmasta blogistani.

Presidentti Rubyssa maistuu lempeää hapokkuutta ja makeutta.

 

Makutestin tulokset:

Presidentti paahtoaste 1

  • Vaaleapaahtoisin Presidentti-kahvi on helposti lähestyttävä ja siinä on miellyttävä hapokkuus. Se on hento kahvi, jossa on marjaisia vivahteita. Vaaleapaahtoisissa kahveissa hapokkuus maistuu yleisesti selkeämmin, kun taas tummemmissa paahdoissa kahvin karvaus korostuu. 

Presidentti Gold Label paahtoaste 2

  • Presidentti Gold Labelissa on todella hedelmäinen ja marjainen maku. Kahvin vivahteikkuus tulee kivasti esiin hyvässä balanssissa yhdessä hapokkuuden kanssa. Fun fact: Presidentti Gold Label on usein Pauligin alkuperämaissa olevien yhteistyökumppaneiden suosikkikahvi.

Presidentti Ruby paahtoaste 3

  • Uutuuskahvi Rubyssa on löydettävissä pyöreää ja lempeää hapokkuutta sekä makeutta. Kahvissa maistuu hento marjaisuus. Maku on kuin tummasuklaan ja marjaisten makuvivahteiden yhdistelmä. Uutuusmaku tuo maullaan kivaa raikkautta Presidentti-kahvisarjaan.

Presidentti Tumma Paahto paahtoaste 3

  • Presidentti Tumma Paahto on hyvällä tavalla helppo kahvi. Siinä on pyöreyttä ja pähkinäsuklaisia vivahteita. Tämä kahvi on todella hyvä juhlakahvi, koska sen maku on monipuolinen ja siten se sopii monenlaisen tarjottavan kanssa nautittavaksi. Presidentti Tumma Paahto on oma suosikkikahvini Presidentti-kahvisarjasta.

Presidentti Black Label paahtoaste 4

  • Presidentti-kahveista tummimpana kahvina tässä maistuu syvä paahteisuus. Kahvista voi löytää tummasuklaan makua, jykevyyttä ja jopa tummaa savuisuutta. Tämä kahvi on todella tummien paahtojen ystäville.

Presidentti-kahveista löytyy monenlaiseen makuun laadukkaita ja maistuvia kahveja. Jos yleisesti tykkää tummemmista paahdoista, ovat Presidentti Ruby, Presidentti Tumma Paahto ja Presidentti Black Label luultavasti enemmän makuusi. Presidentti paahtoaste 1 ja Presidentti Gold Label ovat taas ehkä enemmän vaaleapaahtoisten kahvien ystäville. Uutuusmakuumme Presidentti Rubyyn voit tutustua lisää täällä.

Aloitteleva kahvimaistelija voi aloittaa tarkastelemalla kahvien eroavaisuuksia juurikin paahtoasteiden avulla. Kun oppia ja toistoja kertyy, alkaa kahvista löytymään myös makuvivahteita. Kahvimakujen kiehtova maailma on loputon ja sieltä löytyy tutkittavaa jokaiselle!

Katso vielä kahvikouluttajamme Jori Korhosen vinkit kahvin maisteluun ja makujen etsimiseen. 

Seuraavaan kertaan! :)

Kahviterveisin, Pauligin Inkku

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Iinaroosa Kanth on Pauligin 20. kahvilähettiläs

Kirjoittaja: Inkku

Hyvän kahvin lähettiläs

Hyvä kahvin lähettiläänä tunnen kahvit ja kahvitrendit. Tervetuloa tutustumaan kahvin maailmaan!

Back to top