Mitä maitoa kahvin kanssa?

19.8.2011

Suomalaiset ovat paitsi kahvikansaa, myös maitokansaa. Espressopohjaisista juomista ylivoimaisesti suosituimpia ovat cappuccino ja caffè latte. Meillä kaikilla on varmasti mielipiteemme siitä, mikä maito sopii parhaiten kahvin kanssa. Totta; ei ole yhdentekevää, mitä maitoa kahvijuomissasi käytät.

Siinä missä vielä 20 vuotta sitten cappuccinoa tehdessä piti pinnalle lusikoida rasvatonta, ilmavaa ”höttömaitovaahtoa", suositaan nykyään hyvää makua ja samettista rakennetta. Parhaaseen tulokseen pääsee täysmaidolla, jonka rasva yhdessä kahvin sisältämän rasvan kanssa antaa juomalle täyteläisen suutuntuman. Itse suosin siis punaista maitoa ja odotan kuin kuuta nousevaa, että markkinoille tulisi punainen luomumaito.

Maito ja kahvi ovat kuin luodut toisilleen!

Viime vuosina markkinoille on tullut myös kahvimaitoja, jotka sopivat kahvin pariksi parhaiten kun kaivataan vähärasvaisempaa maitoa tai laktoosittomuutta. Rasvatonta maitoa en itse kahviin suosittelisi, en erikoiskahveihin tai suodatinkahviinkaan. Rasvaton maito yhdessä kahvin kanssa voi antaa ikävän metallisen sivumaun.

Olen testaillut erilaisia vegaanisia maitoja ja todennut että kasviperäisistä maidoista parhaiten kahvin parina toimii soijamaito, jonka maku ja rakenne ovat lehmänmaidon kaltaisia. Soijamaito myös vaahdottuu helposti!

Tärkeintä maidossa ovat kuitenkin tuoreus ja raikkaus. Eri maidot vaahdottuvat eri tavoin, ja eroja voi huomata jopa meijereiden ja vuodenaikojen vaihtuessa.

Iloa ja aurinkoa!

t. Emmi