Mikä kasvijuoma sopii parhaiten kahviin?

Kauppojen hyllyt notkuvat erilaisia vaihtoehtoja kahvimaidoksi ja -juomaksi; on kaurajuomaa, mantelijuomaa, kookosjuomaa, maitoja jne. Jokaisen variantin maut ja ominaisuudet sopivat eri tavoin erilaisiin kahveihin. Tässä blogissa vertailen kaurajuoman, soijajuoman ja kookosjuoman makua keskitummassa kahvissa.

Kasvijuomavalikoima monipuolistuu ja variantteja löytyy jokaiseen lähtöön ja makuun. Mikä niistä on sitten paras vaihtoehto kahvin kanssa käytettäväksi? 

Otin testiin kolme satunnaisesti valittua kasvijuomaa: Kaurapohjaisen juoman (vasemmalla), soijapohjaisen juoman (keskellä) ja kookospohjaisen juoman (oikealla). Testikahviksi kuppiini päätyi tämän hetkinen kotikahvini eli 3 paahtoasteinen Origins Blend Indonesia. Inspiraatiota tähän blogiin löysin Barista instituutin blogikirjoituksen pohjalta.

Kaurajuoma, soijajuoma ja kookosjuoma testissä kahviin

 

Vinkki! Kun ostat kasvipohjaista juomaa kahvia varten, suosi aina ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja kasvijuomia. Erotat nämä juomat usein pakkauksen etuosassa löytyvästä "BARISTA" tekstistä. Tällöin kasvijuoman ominaisuudet on modattu niin, että kasvijuoma sopii kuumaan ja happamaan kahviin eikä kasvijuoman juoksettumista tapahdu sen kohdatessa happaman kahvin (allaolevassa kuvassa esimerkki). Kasvijuomien proteiinit ovat erilaisia verrattuna lehmän maidon proteiineihin, minkä takia lehmän maito kestää kahvin kuumuutta ja happamuutta paremmin kuin kasvijuomat. Kahville tarkoitetuissa kasviperäisissä juomissa nämä juoman ominaisuudet on muokattu niin, että juoksettumista ei tapahdu.

 

Sitten arviointiin! Jokaisesta kupista löytyy sama kahvi ja kaadoin jokaista kasvijuomaa omaan kuppiinsa suurin piirtein saman verran.

Kaurajuoma on oma suosikkini kahvin kanssa ja nautin sitä aina keskitummien- ja tummapaahtoisten kahvien kanssa. Kaurajuomassa on kermainen suutuntuma ja pehmeä maku. Sen maku ei liikaa mielestäni jyrää kahvin ominaisia makuvivahteita, mikä on hyvä asia. Tykkään myös kaurajuomassa siitä, että sen saa hyvin vaahtoutumaan kun ravistaa tölkkiä kunnolla ennen juoman kaatamista kahviin.

Kaurajuoma myös sekoittuu tosi hyvin kahvin kanssa ja se antaa kahville kauniin värin.

Soijajuoma on yksi ensimmäisistä maidon korvikkeista, joka tuli markkinoille kasvijuomien yleistyttyä. Soijajuomasta voi nähdä, että se saa aikaan kahville hieman kellertävämmän sävyn kuin kookosjuoma ja kaurajuoma. Samoin kuin kaurajuoma, soijajuoma sekoittuu hyvin kahviin ja siinä on kermainen suutuntuma. Maku on kuitenkin omasta mielestäni hieman keinotekoinen ja sen takia pidän siitä vähemmän kuin kaurajuomasta.

Baristan näkökulmasta soijajuoma vaahtoutuu helposti ja nopeasti ja on oiva vaihtoehto aloittelevalle baristalle, joka haluaa harjoitella latte artia kasviperäisillä juomilla.

Kookosjuoma tuo kahviin makeutta ja makua aivan eri tavalla kuin edeltävät soijajuoma ja kaurajuoma. Mielestäni kookosjuomaa on oikeastaan vaikea verrata maultaan muihin kasviperäisiin juomiin, koska kookoksinen maku antaa kahville aivan omanlaisen maun ja makumaailman. Sen takia se on erinomainen vaihtoehto, jos haluaa vaihtelevuutta omiin kahvihetkiin vaikka kotona! 

Mielenkiintoista on myös huomata, että kookosjuoma on itse asiassa valmistettu puoliksi soijasta ja puoliksi kookoksesta (tämä selviää ainesosaluettelosta). Pauligin kahvikouluttajan Jorin mukaan kookosjuoma on ominaisuuksiltaan paras kasviperäinen juoma latte artiin!

 

Kaurajuoma on pauligin inkun suosikki kasvijuomista

 

Suosikiksi selvisi siis odotusteni mukaisesti kaurajuoma, mutta ei soijajuoma ja kookosjuoma missään nimessä huonoja vaihtoehtoja ole!

Lopuksi haluan vielä muistuttaa, että jokaiselle sopii erilaiset maut ja tämä blogi on ainoastaan minun oma näkemykseni näistä kolmesta kasvijuomasta. Juot kahvisi sitten miten tahansa, lehmän maidolla tai kasvijuomilla tai ilman lisukkeita, niin se on todella ok. Niin paljon kuin on kahvinjuojia, on myös erilaisia mieltymyksiä siihen miten sen oman kahvikuppinsa nauttii :)

 

Kahviterveisin, Pauligin Inkku

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Iinaroosa Kanth on Pauligin 20. kahvilähettiläs

Kirjoittaja: Inkku

Hyvän kahvin lähettiläs

Hyvä kahvin lähettiläänä tunnen kahvit ja kahvitrendit. Tervetuloa tutustumaan kahvin maailmaan!

Back to top