Maakuntien makuparit: varttipohjalainen Paula Keski-Pohjanmaalla 8.5.

Pappani on kotoisin Etelä-Pohjanmaalta. Olen siis 1/4 eli “varttipohojaalainen”, kuten Kaustisilla sanotaan. Toinen kuvauspäivä vei meidät sanonnan syntysijoille Keski-Pohjanmaan Kaustisille.

Toni Anttila ja hänen isänsä Yrjö ottivat meidät vastaan pohjalaisessa kodissaan, jossa tutustuimme perinneherkkuun nimeltä krenikka. Pohjalainen maalaistalo oli nähtävyys jo itsessään, sillä miesten käsityötaito näkyi runsaina puuleikkauskoristeina rakennusten seinillä. Hauska yksityiskohta mielestäni oli ulkorakennuksia koristaneet puiset eri alueiden kansallispukuihin puetut naiset ja miehet. Sääksmäen pukua en kuitenkaan seinäkoristeista harmikseni löytänyt.

Valmiiksi katettu kahvipöytä odotti kuvausryhmää kun saavuimme paikalle. Kahvit nautittuamme aloitimme kuvausurakan. Krenikka on pellillä leivottava maustekakku. Sen valmistusvaiheita kuvatessa kului tovi ja sen kypsymistä odotellessa kuvasimme sekä Tonin oman kahvihetken että kahvittelun yhdessä kanssani. Ihana tuoksu alkoi levitä tupakeittiöön ja lopulta pääsimme kuvaamaan annoskuvan uunituoreesta krenikasta.

Meitä varten valmistettu valtava meetvurstileipäpino hupeni tarjoiluvadilta kuvauspäivän mittaan. Leipien voimalla kuvausryhmä jaksoi hyvin koko pitkän päivän. Kun tarvittavat kuvat oli ikuistettu, pakkasimme auton ja lähdimme ajelemaan kohti Vaasaa. Perille päästyämme kuvasimme vielä Vaasan kaupunkia Vaskiluodon suunnalta.

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top