Maakuntien makuparit: Piipahdus Pohjois-Pohjanmaalla 5.3.

Ensimmäisen kiertueviikkomme keskiviikko alkoi Utajärven kirkolta. Kirkon arkkitehtuuri oli todella kaunis. Yön aikana satanut lumi vielä korosti katon paanuja. Kuvasimme myös Oulujoen varrella sijaitsevan Merilän kartanon pihapiirissä. Olimme yöpyneet kartanossa, joten tunnelmallinen tila oli tullut tutuksi.

Pohjois-Pohjanmaan perinneherkku oli omenahyve. Sen leipoi kartanon emäntä Kaisu Merilä, jolle leivonnainen oli tuttuakin tutumpi. Omenahyve on murotaikinasta tehty leivonnainen, johon tulee omenahilloketäyte ja marenkikuorrutus.

Kuvasimme omenahyveen valmistusvaiheet kartanon pirtissä, jossa oli aivan ihana leivinuuni: siinä palava tuli loi lämpimän tunnelman kuvauksiin. Merilän kartanon sisustuksessa oli muutenkin paljon nähtävää: kaikki oli kauniisti mietittyä ja aseteltua pienintäkin yksityiskohtaa myöten. Löysimme kuvaajan kanssa rakennuksen sisältä mahtavia kuvauspaikkoja.

Kuvausten lomassa nautimme lounaaksi maukasta madekeittoa. Se oli uusi kokemus, sillä en ollut maistanut madetta aiemmin. Kuvausten lopuksi maistoimme tietysti myös omenahyvettä, jonka nautimme vaniljakastikkeen kera. Omenan ja vaniljan klassinen makuyhdistelmä toi mieleen oman mummuni tekemän omenapiirakan.

Kun saimme kuvaukset päätökseen, istuimme vatsat täynnä vuokra-autoomme ja käänsimme pakettiauton nokan kohti pohjoista. Ajelimme vielä samana päivänä pimenevän illan läpi Luostolle.

 

Seuraa Maakuntien makuparit -kiertuetta reaaliajassa Instagram-tililläni.