Maakuntien makuparit: Ensimmäinen kiertueviikko käynnistyi Kuhmosta 4.3.

Maakuntien makuparit -kiertueen ensimmäinen viikko alkoi positiivisissa ja odottavissa tunnelmissa, kun tapasimme kuvausryhmän kesken Helsinki-Vantaan lentokentällä. Tiedossa oli tiivis viikko, jonka aikana oli suunnitelmissa vierailla kolmessa maakunnassa. Lento Kajaaniin oli yllättävän lyhyt: ennätimme istahtaa lentokoneen pehmeisiin penkkeihin vain pikkuhetkeksi ja sitten olimmekin perillä. Kajaanista nappasimme vuokra-auton ja ajelimme viikon ensimmäiselle vierailupaikkakunnalle, Kuhmoon.

Majoittumisen jälkeen oli aika lähteä tutustumaan Kuhmoon ja etsimään kauniita kuvauspaikkoja. Niitä ei ollutkaan vaikea löytää: kuvasimme koko iltapäivän Kuhmoa halkovan Pajakkakosken rannalla. Kuvauskohteeksi pääsi myös paikallisen tervasoutajan patsas. Kuvaaja halusi myös kuvaa Kuhmo-kyltistä liikkuvan auton kyydistä ja kuskin paikalle istahti kukas muu kuin minä. Hyvä vauhti, pidä tämä, kuvaaja huuteli kun painoin kaasua kameran käydessä, pyyhkijät pois päältä nyt! Tunsin itseni stunttikuskiksi. Jälkeenpäin nauratti. En olisi uskonut Paulan työtä viime keväänä hakiessani, että työni sisältäisi tällaisiakin tilanteita.

Seuraava aamu alkoi koko Kuhmon kattavalla sähkökatkoksella. Saimme nauttia harvinaisen tunnelmallisen aamupalan hotellin pimeässä aamiaissalissa. Mikäs siinä, aamukahvi maistui mainiosti hämärässäkin. Kun pääsimme ensimmäiselle kuvauspaikallemme Kaesan kotileipomolle, uunit olivat vielä kylminä sähkökatkoksen jäljiltä. Aloitimme päivän haastattelulla odotellessamme uunien lämpenemistä.

Kaesan kotileipomon yrittäjäsiskokset Marianna ja Henriikka Huusko ottivat meidät iloisesti vastaan ja kertoivat paikallisen perinneherkun, rönttösen, valmistuksesta ja historiasta. Tajusin vasta paikan päällä maistelleeni rönttöstä aiemminkin, nimittäin viime kesänä Kainuuseen suuntautuneella keikkakiertueellani. Rönttönen on ruiskuoreen leivottu pyöreä piirakka, jonka täyte, ”röppö”, on rukiilla imellettyä peruna-puolukkasurvosta.

Päivä kului todella nopeasti videomateriaalia kuvaten. Kamera taltioi rönttösen valmistuksen vaihe vaiheelta. Seurasin silmä kovana, rönttösten tekoa voisi kokeilla kotonakin. Otimme herkkujen valmistuttua myös still-kuvia kiertueen ensimmäisestä makuparista: rönttösestä ja kupillisesta Juhla Mokka -kahvia. Olin välillä kameran edessä, välillä sen takana kuvaajan apuna.

Lopuksi pääsimme maistamaan uunituoreita rönttösiä voin kera. Rönttösellä on varmasti yhtä monta herkuttelutapaa kuin on herkuttelijoitakin, mutta voin kanssa nautittu, uunilämmin rönttönen oli leipurisiskosten oma suosikki. Ymmärsin hyvin miksi.

Pitkän päivän päätteeksi ajelimme Kuhmosta Oulun kupeeseen Utajärvelle, jossa majoitumme Merilän kartanoon. Päivän kruunasi kartanon kuumaksi lämmitetty sauna, jonka lämpöön pääsimme rentoutumaan. Vaikka pulahdus avantoon olisikin ollut mahtava päätös päivälle, päätin siirtää sen kokemuksen toiseen kertaan.

 

Seuraa Maakuntien makuparit -kiertueita reaaliaikaisesti Instagram -tililläni.