Maakuntien makuparit: EI-NIIN-LITTEÄ AHVENANMAAN PANNUKAKKU 5.8.

Ahvenanmaa odotti kuvausryhmää helteisenä, kun lensimme paikalle maanantai-iltana. Majoitumme ihastuttavaan pieneen majataloon ja kävimme tutustumassa seuraavan päivän kuvauspaikkoihin.

Tiistaiaamuna nautimme aamiaisen ja hurautimme Kastelholman linnan kupeessa sijaitsevaan Smakbyyhyn. Siellä meidät vastaanotti paikan isäntä, keittiömestari Mikael Björklund. Kuvaustarpeet olivat valmiina upean ja tunnelmallisen avokeittiön työtasolla ja nautittuamme kahvikupposet aloitimme kuvaukset. Olin aivan haltioissani keittiön pienistä yksityiskohdista, joita tallensinkin iPadini kameralla muistoksi kiertueelta.

Kuvasimme Smakbynissä Ahvenanmaan pannukakun valmistusvaiheineen. Pannukakun pääraaka-aineet ovat maitopohjainen riisipuuro, kananmunat, vehnäjauho ja voi, mausteina kardemumma ja sokeri. Ensin valmistetaan riisipuuro, joka saostetaan jauhoilla. Seuraavaksi lisätään munat ja mausteet. Pellille levittäessä pannukakun pinta voidellaan.

Pannukakun kaverina tarjoillaan nykyisin monenlaisia hilloja, mutta perinteisin seuralainen Ahvenanmaan pannukakulle on luumukiisseli. Me nautimme pannukakun sokeriliemessä mehevöitetyillä luumuilla, ja annoksen kruunuksi tipahti nokare kermavaahtoa. Kuvaajamme ikuisti taitavasti valmiin annoskuvan Smakbynin suuressa ruokasalissa.

Ennen kuin lähdimme Smakbynista, kurvasimme läheiselle kukkulalle taltioimaan kaunista maisemakuvaa Kastelholman linnasta. Videolle taltioitui myös linnan läheisyydessä laiduntavat lampaat, jotka hetkellisesti saartoivat kuvausryhmämme kallion korkeimmalle kohdalle. Paluumatkalla poikkesimme myös majapaikkamme läheisyydessä sijaitsevaan näköalatorniin, johon muu kuvausryhmä kiipesi kuvaamaan saaristomaisemia. Itse ihailin maisemia hieman alempaa, korkeita paikkoja kammoavaa ei torniin kiipeäminen houkuttanut!

Seuraavana päivänä matkustimme laivalla Maarianhaminasta Turkuun. Turusta saimme allemme vuokra-auton, jolla huristimme Kasnäsiin odottamaan seuraavan päivän kuvauksia Turunmaan saaristossa.