Luomu, UTZ, Reilu kauppa - Mitä sertifikaatit tarkoittavat?

Kauppojen kahvihyllyillä komeilee paljon erilaisia kahvipaketteja. Eri kahviblendien ja paahtoasteiden lisäksi paketeista löytyy sertifikaatteja, mutta tiedätkö mitä ne tarkoittavat? 

Ennen kun avaan teille eri sertifikaattien tarkoituksia, on tärkeää muista yksi asia: vastuullista kahvia voi olla ilman sertifikaattiakin. Vaikka kahvipaketin kyljessä ei siis aina komeilisi mitään kohta alla lueteltavista sertifikaateista, se ei tarkoita etteikö kahvi voisi olla vastuullisesti tuotettu ja hankittu. Kannattaakin siis tutustua myös kahvin valmistajaan ja periaatteisiin, joita valmistajalla on kahvin hankinnassaan ja tuotannossaan.

Meillä Pauligilla sertifikaatit toimivat hyvänä apuvälineenä vastuullisen kahvin hankinnassa. Olemme myös tehneet lupauksen, että kaikki kahvimme tulevat vuoteen 2018 loppuun mennessä vastuulliseksi varmennetuista lähteistä.

Mitä sertifikaatit tarkoittavat?

On hyvä muistaa, että kaikilla sertifikaateilla on omat painotusalueensa. Kannattaa siis miettiä, mitkä asiat ovat itselle tärkeimpiä ja tutustua valmistajayrityksen tapoihin pitää huolta näistä asioista.

 

Luomu eli luonnonmukaisesti viljelty

Luomukahvi valmistetaan luonnonmukaisesti viljellyistä kahvipavuista. Tässä periaatteena on tuottaa tuotteita, joiden valmistusmenetelmät eivät ole haitallisia ympäristölle, eivätkä ihmisten, kasvien tai eläinten terveydelle ja hyvinvoinnille. Luomuelintarvikkeiden valmistuksessa on rajoitettu mm. sallittujen lisäaineiden ja valmistuksen apuaineiden määrää vain välttämättömiin. Luomutuotteiden tuotantoa ja markkinointia Suomessa valvovat Evira, ELY-keskukset, Valvira, kunnat ja Tullilaitos.

 

Fairtrade eli Reilu kauppa

Raaka-aineen valmistuksessa on noudatettu kansainvälisiä Reilun kaupan kriteerejä, ja tuotanto on sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävällä pohjalla. Reilussa kaupassa tuotteesta maksetaan viljelijälle vähintään takuuhinta, joka kattaa ympäristön ja ihmisten kannalta kestävän tuotannon kustannukset. Takuuhinnan ohella maksetaan Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu koko yhteisön hyväksi yhteisöä kehittäviin hankkeisiin. Järjestelmä on siis luotu parantamaan kehitysmaiden pienviljelijöiden ja tilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupassa. Lue lisää: www.reilukauppa.fi/

UTZ 

UTZ Certified on maailmanlaajuinen sertifiointiohjelma, joka varmistaa ja todentaa vastuullisen tuotantotavan tiloilta lähtien. Ohjelma perustuu vaativaan toimintaohjeistukseen, joka auttaa viljelijöitä kehittymään viljelyn ammattilaisiksi ottaen huomioon ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin. Sertifioinnin edellyttämän ohjeistuksen mukaiset viljelymenetelmät parantavat sadon laatua ja nostavat tilojen tuottavuutta. Näitä keinoja ovat mm. lannoitteiden, veden ja energian asianmukaista ja säästeliästä käyttöä, lapsien koulunkäynnin edistämistä sekä työolojen, työoikeuksien, majoituksen ja terveydenhuollon edistämistä viljelyalueilla. Suurempi ja laadukkaampi sato yhdessä sertifioiduista tuotteista maksetun lisäkorvauksen kanssa nostaa viljelijöiden saamia tuloja Lue lisää: www.utz.org/

UTZ on loistava sertifikaatti myös kahvin jäljitettävyydessä. Tiesitkö että täältä voit käydä tarkistamassa mistä kahvipakettisi pavut tulevat. 

Kaikille hyvä kahvi

Meillä Pauligilla vastuullisuus on ollut yksi toiminnan peruspilareista jo 1800-luvulta lähtien. Olemme sitoutuneet edistämään kestävää kehitystä ja hyvinvointia koko kahviketjussa pavusta kuppiin. Vastuullisuus ja kestävän kehityksen edistäminen ovat tapoja turvata maailman kahvituotanto tulevaisuudessakin. Jotta tulevat sukupolvetkin saisivat nauttia laadukasta kahvia,  haluamme olla mukana eri hankkeissa, jotka käsittelevät koko kahvin matkaa pavusta kuppiin ja esimerkiksi opettavat viljelijöitä sopeutumaan ilmastonmuutokseen. Hankkeet ja projektit ovat kokonaisvaltaisia, mikä edistää alkuperämaassa parempaa toimeentuloa ottaen mukaan myös ympäristöstä huolehtimisen.

Lue lisää vastuullisuustyöstämme: https://www.paulig.fi/vastuullisuus

Katso myös, miten pyrimme varmistamaan vastullisen hankinnan: https://www.youtube.com/watch?v=W2hquxWNHdg&t=55s 

 

Parempia kahvihetkiä myös jatkossa!

Terveisin,

 

Maija

Pauligin 19. Paula 

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top