Laura de Lille: Kolme kahvilaa Berliinissä

6.5.2015

Ikienerginen Berliini ei petä. Vilkas kulttuurielämä taidenäyttelyistä konsertteihin on yksi syy rakastaa elämyksellistä kaupunkia.

Paljon annettavaa Berliinillä on myös kahvikulttuurin näkökulmasta.

Erityisen kiinnostavan kaupungista tekevät niin sanotut kolmannen aallon kahvilat. Persoonalliset pikkupaikat, joissa kahvin laadulla, alkuperällä ja maulla on korostunut merkitys. Näissä paikoissa kahvinvalmistus on hiuksenhienoa käsityötä: kahvipapujen nyanssit tuodaan esiin kuppi kerrallaan erilaisia paahto- ja valmistusmenetelmiä hyödyntäen.

Vaikka tarjontaa riittää, lyhyellä reissulla parhaiden kahvittelupaikkojen löytäminen voi olla haasteellista. Tässä muutama täsmäosoite, jota ei kannata jättää välistä seuraavalla Berliinin-reissulla.

 

1. Westberlin

Friedrichstraße 215

Sykkivän urbaani Westberlin on täydellisyyttä hipova esimerkki uuden aallon kahvilakonseptista.

Puoliksi kahvila, puoliksi lehti- ja kirjakauppa, Westberlin henkii modernia kahvikulttuuria sekä tarjoiluiltaan että ulosanniltaan.

Kreuzbergin sydämessä sijaitseva kahvila on erityisen dynaaminen taukopaikka.

Oranssit, mintunvihreät ja valkoiset designhuonekalut ja vaaleat puupinnat tuovat mieleen lähinnä trendikkään mediatoimiston. Kaikki magneettisesta hintalistoista yökerhon vessaa muistuttavaan taukotilaan on viimeiseen asti mietittyä. 

Paikan äänimaailmaa rytmittää house-musiikki, joka herättää uneliaimmankin kahvittelijan tujun espresson tyyliin. 

Palvelu on ystävällistä ja asiantuntevaa. Lehtien ja kirjojen lisäksi Westberlinistä voi ostaa paikallispaahtimoiden kahvia kotiinviemisiksi. 

Arvio: Westberliniin on yhtä luontevaa piipahtaa pikakahveille, syömään kuin etätyöskentelemäänkin. Tässä mediakahvilassa kuulokkeita ja kannettavia tietokoneita ei katsota kieroon.

 

Testaa ihmeessä: Apple Crumble -piirasta ja berliiniläistä Five Elephant -kahvia Aeropressilla valmistettuna.

 

Avoinna:

Ma-pe klo 8:30 - 19:00 / la-su 10:00 - 19:00

 

 

2. Café Engels

Herrfurthstraße 21

Rennon boheemi Café Engels on Neuköllnin kaupunginosan kätketty aarre.

Aivan Tempelhofin lentokenttäpuiston liepeillä sijaitseva kahvila on oiva osoite hyvää mutta edullista aamiais- ja ruokapaikkaa etsivälle. 

Tilava mutta tunnelmallinen Engels jakautuu kahteen oleskelutilaan: valossa kylpevään kahvilapuoleen ja intiimimpään ruokailuhuoneeseen. 

Nostalgisessa kahvilassa leijuu menneen maailman tuntu. Ilman taustalla pauhaavaa ysäri-R’n’B:tä ja WiFi-verkkoa voisi luulla matkanneensa ajassa reippaastikin taaksepäin.

Paljaat tiiliseinät, rapistuneet maalipinnat ja lasipullokyntteliköt muistuttavat ennemmän vanhan ajan bistroa kuin 2010-luvun kahvilamiljöötä.

Arvio: Café Engels on nappivalinta rauhallista ja rentoa istuskelupaikkaa etsivälle.

Kiireettömältä aamiaiselta on hellpo jatkaa trendikkään Neuköllnin menevimmille alueille.  

 

Testaa ihmeessä: Italialainen aamiainen (Italienischer Frühstuck) espresson kera.

 

Avoinna:

Ma-su klo 9:00 - 2:00

 

 

3. Roamers

Pannierstraße 64

Roamers on uusi lisäys Neuköllnin kaupunginosan kahvilavalikoimaan.

Alkuvuodesta 2014 avattu pikkukahvila sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä Hermannplatz-aukiolta.

Uneliaan sivukadun kasvatti yllättää: ensivilkaisulta Roamers muistuttaa enemmän brooklyniläistä brunssibaaria kuin tyylipuhdasta berliiniläistä taukopaikkaa.

Vaikutelmaa vahvistavat kylläiset, rosoisiksi jätetyt puupinnat, rustiikkiset huonekalut ja runsaat viherkasvit. Maalaisestetiikan kruunaa kepeä folk-musiikki.

Tarjoilut voileivistä köyhiin ritareihin ovat maukkaita ja kauniisti katettuja.

Tilaa piskuisessa kahvilassa on vain rajallinen määrä, minkä takia tänne kannattaa tulla ajoissa heti aamusta.

Hyvällä säällä istumapaikan voi lunastaa vaikka terassilta. Puukalikoita, kaktuksia ja muuta puusepän rekvisiittaa katsellessa tunnelma on kuin villissä lännessä.

 

Arvio: Roamers sopii täydellisesti sooloaamiaiselle tai pidennetylle brunssille ystävän kanssa.

 

Testaa ihmeessä: Avokadoleipää ja uppokananmunia. Lisäinspiraatiota tarjoilevat kahvilan Instagram-tilin häkellyttävän kauniit ruokakuvat: https://instagram.com/roamers_berlin/.

 

Hyvää Berliinin-matkaa!

 

Kirjoittaja on 26-vuotias maailmanmatkaaja, vapaa kirjoittaja ja intohimoinen kahvittelija. Laura de Lille -blogin Laura Pollari toimii Pauligin Kahviblogien vieraskynänä tutkimusmatkaillen suomalaisen kahvikulttuurin parissa trendilasit silmillään.

Laura on aiemmin jakanut juttusarjassaan kuumimmat kahvilavinkit Kööpenhaminaan. Lisäksi Laura on tutustunut Helsingin kahvilakulttuuriin, tutustunut huippubaristaan ja ensimmäisessä osassa valottanut myös omaa suhdettaan kahvinjuontiin.