Laura de Lille: Helsingin kauneimmat kahvilat

30.6.2015

Kirjoittavan etätyöläisen arki on vaihtelevaa: toimiston voi pystyttää käytännössä mihin ja milloin tahansa. Itse kirjoitan usein kahviloissa. Erityisen tutuksi on tullut kotikaupunkini Helsingin kahvilatarjonta.

Pidän kahviloissa työskentelystä. Kaipaan ympärilleni ihmisiä ja keskustelun kuhinaa. Kahvilaa vaihdan usein ja fiiliksen mukaan, mutta vakipaikkani on oltava juuri tietynlainen: seesteinen ja esteettisesti miellyttävä. Jopa kahvivalikoima tulee kakkosena.

Onneksi kummastakaan – kahvista tai kauneudesta – ei tarvitse Helsingissä tinkiä.

Tänään esittelen kaksi kauneinta suosikkikahvilaani, joissa sekä silmä että kirjoittajan mieli lepää.

 

Kahvista kukkasiin: Andante

Fredrikinkatu 20

Punavuoressa sijaitsevaa Andantea ei ensivilkaisulta tunnistaisi kahvilaksi. Sitä voisi helposti erehtyä luulemaan yhdeksi Fredrikinkadun lukuisista sisustusliikkeistä.

Tosiasiassa Andante on paljon enemmän: kahvila, teehuone ja kukkakauppa, jolla on – kauniin bisnesidean lisäksi – pitkät juuret.

Nykyisen Andanten paikalla pyöri samanniminen kukkakauppa 24 vuoden ajan. Omistajavaihdoksen myötä sen rinnalle perustettiin kahvila, joka avasi ovensa kesäkuussa 2014.

Andantessa viihtyy useasta syystä. Parasta on paikan rauhallisuus. Sisustus on maanläheinen ja boheemi. Lempeä, indie-henkinen taustamusiikki vahvistaa tunnelmaa.

Viehättävin yksityiskohta leijuu silti ilmassa: kahvilatilassa yhdistyy sekä vastajauhettujen kahvipapujen että kukkakaupan tuoksumaailma.

Keskikokoiseksi kahvilaksi Andante on poikkeuksellisen intiimi. Paikkana se on ihanteellinen niin soolokahvittelijalle kuin pienelle ystäväporukallekin.

Kahvinjuojille tiedoksi: täällä myös teehen hurahtaminen kannattaa. Herkullinen ja kauniisti katettu Oolong-tee lienee parasta, mihin kuumien juomien ystävä voi Andantessa haksahtaa.

 

Kirjallisuuden kahvila: Café Aalto

Pohjoisesplanadi 39

Café Aalto on kiistatta Helsingin ajattomin kahvila. Täydellinen kohde se on kirjoja ja klassikkodesignia rakastavalle.

Akateemisen kirjakaupan yläkerrassa sijaitseva kahvihuone henkii Alvar Aaltoa katosta lattiaan – kirjaimellisesti. Sisustuksen, huonekalujen ja kattolamppujen lisäksi myös rakennus on Aallon käsialaa.

Café Aalto on elegantti palvelua myöten. Pöytiintarjoilu ja siisteihin mustavalkoisiin asuihin pukeutuneet tarjoilijat ovat yksi syy rakastaa Café Aaltoa ja sen menneen maailman henkeä.

Toinen syy on kahvilan vaihtuva taidenäyttely sekä sitä syleilevä kirjakauppa.

Kirjallisuuden ystävälle matka Café Aaltoon alkaa Akateemisesta kirjakaupasta: ensin katsellaan, selaillaan uutuuksia ja tarkistetaan lehtivalikoima. Vasta sitten siirrytään kahvittelemaan – parhaimmassa tapauksessa kirjan kanssa.

Myös minulla on Café Aalto -rutiini: joskus istahdan alas, tilaan kahviannoksen ja pysähdyn katselemaan ihmisiä. Joskus laskeskelen huvikseni, kuinka monta maailman kieltä kansainvälisessä kahvilassa kuulen.

Juhlavampina hetkinä tilaan myös leivoksen. Viimeksi se oli tuulihattu.

Leivokseni söin kiireettömästi, haarukalla ja veitsellä hitaasti leikaten – juuri niin kuin klassikkokahvilassa kuuluu.

 

Kirjoittaja on 26-vuotias maailmanmatkaaja, vapaa kirjoittaja ja intohimoinen kahvittelija. Laura de Lille -blogin Laura Pollari toimii Pauligin Kahviblogien vieraskynänä kevään ajan tutkimusmatkaillen suomalaisen kahvikulttuurin parissa trendilasit silmillään. 

Perinteisten kahviloiden lisäksi Laura on aiemmin kirjoittanut kahdesta helsinkiläisestä kahvilasta, joista huokuu urbaani kahvikulttuuri. Maailmanmatkaaja on myös jakanut vinkkinsä niin Berliinin kuin Kööpenhaminan suosikkikahviloistaan.