Laura de Lille: esittelyssä kahviosaaja Hanna-Mari Huhtonen

23.3.2015

Leveä hymy ja remakka nauru — siinä todellisen kahvikyvyn Hanna-Mari Huhtosen tuntomerkit.

Hanna-Mari — 28-vuotias barista, kahvikirjailija ja viittä vaille valmis filosofian maisteri — ei jätä asenteellaan kylmäksi. Sama pätee naisen näyttävään ansioluetteloon: oppinsa Huhtonen on hakenut kahvialan huipuilta sekä Suomesta että ulkomailta.

Seuraavaksi energinen kahviosaaja on lähdössä Australiaan, jossa häntä odottaa työpaikka melbournelaisen raakakahvifirman palveluksessa.

Mutta kuka on Hanna-Mari Huhtonen ja miten hän on päätynyt unelma-alalleen kahvin pariin? Sen selvitämme nyt.  

 

Kahvia vai historiaa? Molempia!

Hanna-Marin kahviura alkoi vuonna 2007.

Alalle hän päätyi sattumalta, kun parikymppinen yleisen historian opiskelija sai osa-aikatöitä kahvilasta.

Baristan työt veivät Hanna-Marin mennessään, ja pian kokemusta oli kertynyt usealle helsinkiläiskahvilalle työskentelystä. Pesti ruotsalaisen Johan & Nyströmin suomalaisessa kahvilassa kehitti kahviosaamista entisestään. Huhtonen käväisi Sveitsissä kesäisin ja palasi lopulta Suomeen.

Vuonna 2013 Hanna-Mari valittiin Euroopan erikoiskahviyhdistyksen SCAE:n Suomen maakoordinaattoriksi. Luottamustehtävään kuului muun muassa kansallisten kahvialan kilpailujen järjestelyä.

Myös historian opinnot osoittautuivat kahviuraa tukeviksi.

"Epäröin ensin koulutukseni hyödyllisyyttä kahvialalla. Lopulta alat tulivat kivasti yhteen. Erityisesti kehitysmaatutkimus auttoi kahvintuotannon kokonaisvaltaisessa ymmärtämisessä", Hanna-Mari kertoo.

Raakakahvin parista Australiaan

Työ kahvialalla on innostanut Huhtosta myös kirjoittamaan. Hänen käsialaansa ovat vuonna 2013 ilmestynyt kahvin uuttamisesta kertova Kahvivihko sekä keväällä 2015 ilmestyvä paahtimokirja.

Hanna-Marin todellinen intohimo on raakakahvi. Viime vuonna se poiki työpaikan norjalaisen raakakahvivalmistajan riveistä.

Seuraavaksi hän lähtee alan töihin Australiaan. Vapautuvasta myynti- ja toimimanagerin positiosta Huhtonen oli kuullut kaveriltaan. Ennakkoluuloton kahviosaaja haki paikkaa samoin tein ja sen hän myös sai.

Mikä on motivoinut häntä jatkamaan unelmiensa tavoittelua?

Haaveitaan Hanna-Mari ei ole toteuttanut yhdessä yössä. Usko omaan tekemiseen on pitänyt löytää uudelleen monta kertaa — välillä musertavienkin epäonnistumisten kautta.

Tuolloin Huhtonen on hakenut inspiraatiota esikuvistaan ja hyvistä kokemuksistaan. Pienet, positiiviset onnistumiset ovat puskeneet eteenpäin.

”Kaikki ei aina mene täydellisesti suunnitelmien mukaan”, Hanna-Mari hymyilee.

”Olennaisempaa on, että nauttii matkasta — jokainen pikkuaskel kerrallaan.”

 

Kirjoittaja on 26-vuotias maailmanmatkaaja, vapaa kirjoittaja ja intohimoinen kahvittelija. Laura de Lille -blogin Laura Pollari toimii Pauligin Kahviblogien vieraskynänä tutkimusmatkaillen suomalaisen kahvikulttuurin parissa trendilasit silmillään.

Juttusarjan aiemmissa osissa on perehdytty Helsingin kahvilakulttuuriin ja jaettu ajankohtaisimmat vinkit Kööpenhaminaan. Lauraan ja hänen ajatuksiinsa kahvinjuonnista pääsi tutustumaan juttusarjan ensimmäisessä osassa.