Lapin maisemia ja nokipannukahvia

Auringonpaistetta, lunta, nuotiosavun tuoksua, kiireettömyyttä, jutustelua ja kahvia... Miltä kuulostaa? No Paulan perinteiseltä Lappia kiertävältä Nokipannukahvi-kiertueelta, joka starttasi sunnuntaina Levitunturilta. Ihana olla taas Lapissa rentoutumassa, vaikkakin töiden merkeissä!

Koulujen hiihtolomat ovat ohitse, mutta lomailijoita täällä riittää mukavasti. Tuntureissa on meneillään sesonki. On ihanaa olla täällä, sillä työ näissä maisemissa tuntuu lähes lomailulta. Kaikki ovat iloisia ja kenelläkään ei ole kiire mihinkään! En tiedä johtuuko se rennosta lappilaisesta elämänasenteesta, joka tarttuu lomailijoihin, mutta olen todella nauttinut olostani täällä!

Paulan Nokipannukahvi-kiertue pitää sisällään viisi päivää ja viisi eri kohdetta. Pakko myöntää, että en ole koskaan maistanut oikeaa nokipannukahvia, saati päässyt sitä valmistamaan. Nyt olikin korkea aika opetella!

Tässä tulee ohjeet nokipannukahvin valmistukseen (ohje on tehty rentoa lappilaista asennetta kunnioittaen):

Vettä mitataan pannuun noin 3,5 litraa. Sopiva määrä vettä tulee, kun sen pinta yltää pannun nokkaan asti. Nokipannu nostetaan tulille ja odotellaan, kunnes vesi kiehuu.

Nokipannukahviin käytetään tietysti pannujauhatusta ja kahvin mitoitus menee fiiliksen mukaan. Ohjeena voin sanoa, että "kukkurallinen" on oikea määrä. Kuitenkin niin, että kahvinporojen pinta ei nouse pannun reunan ulkopuolelle. Mikäli grammoja vaaditaan tietoon, niin sanoisin, että noin 300-350g osuunee oikeaan.

Seuraavaksi  kahvipannu siirretään takaisin tulille ja sen annetaan kiehahtaa kolme kertaa. Kahvia ei saa siis keittää. Heti kun vesi alkaa kiehua ja porot ovat saaneet kosketuksen veteen, siirretään pannu pois tulelta. Tämä toistetaan kolme kertaa.

Kun kahvi on kolmesti kiehahtanut se sekoitetaan, laitetaan kansi paikoilleen ja siirretään kahvi sivuun laskeutumaan. Porojen laskeutuminen vie noin viitisen minuuttia. Muista siirtää kahvipannun nokka pois päin tulesta, että se ei ylikuumene, ja näin polta jokaista kahvikupillista.

Olen saanut kohta viikon ladata akkuja Lapin maisemissa, joten muutama työpäivä Helsingin kiireessä ennen pääsiäisen lomia ei tuota hankaluuksia.

Aurinkoisia kevätpäiviä!

 

Kahviterveisin

 

Maija 

Pauligin 19. Paula