Kuuma ja kylmä jääkahvi

31.7.2011

Kahvia, jäitä ja maitoa - yksinkertaista, eikö totta? Aloin pohtia jääkahvin anatomiaa, kun tajusin että eteeni on tänä kesänä kannettu eri kahviloissa niin kermavaahdolla silattu viileä unelma, pikajauheen ja maidon pikainen sekoitus kuin tiukka espressoshotti, jonka päälle on kaadettu kasa jäitä ja kylmää täysmaitoa.

Jäämokkaa Café Alegriassa

Jo ihan sen kahvin siihen jääkahviin voi siis valmistaa joko suodattamalla kahvin perinteisesti kuuman veden avulla ja jäähdyttämällä, tai suodattamalla kahvin kuumalla vedellä suoraan jäiden sekaan. Jälkimmäistä menetelmää kutsutaan japanilaiseksi. Suomeksi samantapaisesta kylmäsuodattamisesta voi lukea Anzkun kauhasta kajahtaa -blogista. Käyttöön otetaan kolmas metodi: suodatus tehdään jääkylmällä vedellä. Anzku löysi inspiksen ja perusteelliset ohjeet Pioneer Womanilta. Pioneer Womanin herkulliset kuvat ja viileä jääkahvikanisterimeininki vakuuttavat kyllä, ei voi muuta sanoa! Jääkylmää suodatusta puoltaa se, että lopputulos todella on jääkylmää eikä kuuman kahvin haalentamaa. Siis kuumaa, kuumaa ja kylmää ja todella kylmää. Juomalehti Imbibe Magazine valisti minua siitä, että makueroja riittää. Lopuksi palasin The Coffee Adventures -blogiin, jonka kirjoittaja Jamie oli innostunut .vertailemaan kotioloissa lämmin- ja kylmäsuodatusta juuri maun kannalta. Hän toteaa postauksessaan, että pieniä makueroja voi todella aistia: kylmäsuodatettu maku on raikkaampi ja kirkkaampi, lämpimästä jäähdytetyssä taas saattoi aistia pientä tunkkaisuutta. Niin, siis yleistäen sanottuna. Erilaiset kahvit kun käyttäytyivät tässä(kin) suhteessa eri tavoin, ja makuerot olivat pienissä vivahteissa. Ja kuten tunnettua on, kahvin maut ovat ihan omanlaisensa juttu eri puolilla maailmaa. Kukakohan tekisi laajan makuvertailun Jamien tapaan täällä Suomessa? Ja kuka pystyisi valitsemaan parhaan tavan jääkahvin valmistukseen, kun jo kahvin voi valmistaa ainakin kolmella tapaa, puhumattakaan sitten maito-, kerma- ja jäätelövariaatioista? :) Kylmäsuodatettu jääkahvi lienee hyvä metodi silloin kun kahvia haluaa tehdä iiiison astiallisen Pioneer Womanin tyyliin. Odotan innolla, koska törmään kahvilassa ensimmäiseen tähän tapaan valmistettuun jääkahviin - mutta siihen mennessä nautiskelen tyytyväisenä lämpimänkin kautta kulkeneista aromeista. Pääasia on, että lasissa on jäitä, maitoa ja ajatuksen kanssa valmistettua kahvia.