Kuukauden kahvikysymys: mitä makuvivahteet tarkoittavat?

Kahvia ja sen makua kuvaillaan makuvivahteilla, joita voivat olla esimerkiksi hedelmäinen, toffeinen, maitosuklainen ja marjainen. Onko kahviin silloin lisätty jotain makuaromia vai mistä makuvivahteet tulevat? Tässä blogissa avaan hieman enemmän makuvivahteiden merkitystä ja sitä mistä ne oikein muodostuvat kahviin.

Kahvien makuvivahteet ja makuprofiili kuvailevat kahvin makua

 

Kahvin makua kuvaillaan kuin viinien makuja

Kahvi muistuttaa makukuvailultaan paljon viiniä. Kuten viinissä, kahvia ja sen makumaailmaa voidaan kuvailla makuvivahteiden ja makuprofiilin avulla. Lisäksi kahvin makuprofiilista riippuu, kuinka hyvin se sopii nautittavaksi erilaisten syötävien kanssa. Sanotaan, että kahvista voi löytää jopa paljon enemmän makuaromeja kuin viineistä. Jotta osaa tunnistaa kahvista tarkasti erilaisia makuja, vaatii se hieman harjoitusta ja opettelua. Miksipä ei vaikka järjestäisi ystävien kanssa kahvitreenit ja harjoittelisi erilaisten kahvien maistelua?

Miten sitten nämä makuvivahteet muodostuvat kahviin? Maaperä, ilmasto, kasvusesonki ja lajike antavat kahvipavulle ominaisen maun ja paahtamisella tuodaan eri makuja kahvista esiin. Ennen kuin kahvipapu paahdetaan ei se maistu juurikaan miltään. Paahtaminen on siis todella tärkeä osa prosessia kahvin maun muodostumisen kannalta. Lisää alkuperän vaikutuksesta kahvin makuun löydät aiemmasta blogistani.

Mitä kahvin makuvivahde ja makuprofiili tarkoittaa?

Kahvi-ihmisten tietämys kahvien makuvivahteista ja erilaisista mauista on lisääntynyt viime vuosina ja sitä kautta myös kahvipakkauksissa viestitään tarkemmin kyseisen kahvin makuprofiilista ja vivahteista. Kahvin makuprofiili tarkoittaa kahvin maun yleiskuvaa, kuten hapokkuutta, täyteläisyyttä, paahteisuutta ja aromikkuutta. Niitä kuvaillaan Pauligin kahveissa viisiportaisella asteikolla. Makuvivahteet taas tarkoittavat tarkempia makukuvailuja, kuten hedelmäinen, suklainen, toffeinen, marjainen, jasmiininkukkainen ja niin edelleen. Makukuvaukset auttavat valitsijaa valitsemaan juuri omiin mieltymyksiinsä sopivan kahvin. 

Tiivistettynä voidaan sanoa, että Pauligin kahvit ovat aina 100% kahvia (ja 100% vastuullisesti varmennettua) eikä niihin ole lisätty mitään ylimääräistä. Näin ollen kaikki voivat nauttia kahvia rauhallisin mielin pelkäämättä allergisia reaktioita.

Toivottavasti tästä blogista oli apua :) Mitä muuta haluaisit kysyä kahvista?

Kahviterveisin, Pauligin Inkku

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Iinaroosa Kanth on Pauligin 20. kahvilähettiläs

Kirjoittaja: Inkku

Hyvän kahvin lähettiläs

Hyvä kahvin lähettiläänä tunnen kahvit ja kahvitrendit. Tervetuloa tutustumaan kahvin maailmaan!

Back to top