Kuka Taituroi parhaat kahvit?

14.5.2011

Vietin viime viikon Kuopiosssa, jossa eri alojen nuoret huiput mittelivät paremmuudesta alle 20-vuotiaiden ammattitaidon SM-kilpailuissa eli Taitaja-kilpailussa. Lajeja oli 44 metsäkoneen käytöstä mekatroniikkaan ja pukuompelusta putkiasennukseen.

Sain viime kesän lopussa mukavan puhelun, jossa tiedusteltiin Pauligin halukkuutta lähteä tukemaan tarjoilijoiden kisaa vuoden 2011 Taitaja-kilpailuun sekä halukkuutta toimia kilpailun kahvialan asiantuntijana ja tuomarina. Kutsu oli mitä mielenkiintoisin, ja näin sai alkunsa hauska yhteistyö lajivastaava Petra Savolaisen kanssa. Suunnittelimme kilpailijoille kahvitehtävät, ja lähetin kilpailijoille jo talvella roiman kasan kahvimateriaalia opiskeltavaksi.

"Kahvitehtäväpäiviä" oli kisassa kaksi. Ensimmäisen päivän à la carte -tehtävään kuului osuus, jossa kilpailijoiden oli valmistettava oikeaoppisesti laadukkaita kahveja: suodatinkahvia, espressoa, cappuccinoa ja cafe lattea. Olin aivan ihmeissäni, kuinka loistavia baristoja kilpailijat jo olivat. Olen siis nyt aivan innoissani siitä, kuinka hieno uusi sukupolvi kahviammattilaisia meille on kasvamassa!

Toisena päivänä fine dining -tehtävässä kilpailijoiden tuli valita etukäteen kerrotun menun jälkiruokaan sopiva kahvi ja valmistaa se pressopannulla. Menun jälkiruokana oli pähkinäinen suklaamarkiisi mantelikastikkeella. Kilpailijoilla oli käytössään kaikki alkuperämaakahvit sekä laaja valikoima muita Pauligin kahveja. Kilpailussa heidän tuli kertoa asiakkaille, miksi he olivat valinneet kyseisen kahvin makupariksi jälkiruoalle ja kertoa kahvin mausta. Osa kilpailijoista valitsi Kenyan, osa Columbian riippuen siitä halusiko kilpailija korostaa jälkiruuan suklaisuutta vai mantelisuutta/pähkinäisyyttä. Yhdistelmät olivat herkullisia!

Iloisimmaksi minut kuitenkin teki se, että kisojen jälkeen kilpailijat tulivat kysymään, miten he voisivat tulla meille lisäoppiin ja saada lisää tietoa kahvista. On siis hieno tunne, kun tietää, että Suomesa on taas uusi innokas joukko valmistamassa loistavia kupillisia kahvia.

Vuoden parhaaksi tarjoilijaksi Taitaja-kilpailussa arvioitiin Laura Pukkila ravintolakoulu Perhosta. Onnea Laura!

(Kuvat Emmi Hämäläinen, ellei toisin mainittu.)