Kasasta puulavoja käynnistyi kierrätysaalto: tavoitteena nolla kiloa kaatopaikkajätettä

Meillä on ollut Venäjän Tverissä 5 vuotta paahtimo, joka on nykyisin edelläkävijä ympäristöasioissa. Paahtimon jätteistä kierrätetään lähes 90 %.

Kehitys on ollut huikea, sillä vielä vuonna 2015 kaatopaikalle päätyi 70 % jätteestä.Tämä tarkoittaa siis noin 150 tonnia vähemmän jätettä tai 10 -15 täyttä roska-autolastia kaatopaikalle. Miten tähän saavutukseen on päästy?

Kun Timo Tuukkanen aloitti työskentelyn Pauligin Tverin paahtimon päällikkönä syyskuussa 2014, hän näki rikkinäisten puulavojen röykkiön paahtimon takapihalla. Kysyttyään minne puulavoja oltiin viemässä, hän kuuli, että ne kuljetetaan kaatopaikalle. Timo kuitenkin päätti heittää haasteen ilmaan: voisiko lavoille löytyä jokin muu käyttötarkoitus? Tästä käynnistyi prosessi, jossa paahtimolla alettiin tarkasti miettiä, miten syntyvää jätettä voitaisiin käyttää uudelleen ja vähentää.

Huikea kehitys muutamassa vuodessa

- Vuonna 2015 kaatopaikalle päätyi 70 % syntyvästä jätteestä, eli vain noin kolmasosa hyödynnettiin jollain tapaa uudelleen. Aloimme silloin selvittää, kuinka kaatopaikalle päätyisi vain mahdollisimman vähän jätettä, Timo kertoo.

Tällä hetkellä Tverissä syntyvää jätettä hyödynnetään monin eri tavoin. Esimerkiksi kierrätysaallon käynnistäneet puulavat viedään yhteistyökumppanille, joka korjaa ne uudelleen käytettäväksi.

- Rikkinäiset raakakahvin toimituksessa käytettävät big bagit ja juuttisäkit menevät tekstiili- ja pakkausteollisuuden hyödynnettäviksi, kahvipapujen kuoret eläinten rehuksi ja laminaattirullien kartonkiset rullat takaisin laminaatin toimittajalle. Viimeinen läpimurto tapahtui 2016 lopussa, kun löysimme pakkausmateriaalina käytettävälle laminaatille yhteistyökumppanin, joka käyttää jätteemme muoviteollisuuden jatkotarpeisiin. On ollut hieno huomata, että kaikelle, minkä voi käyttää uudelleen, on nyt löydetty toimija, joka hyödyntää materiaalin hienosti uudelleen, Timo sanoo.

Suunnannäyttäjänä paikallisesti

Timon mukaan mahtava kehitys jätteiden kierrättämisen suhteen on vaatinut periksi antamattomuutta ja yhteisiä ponnisteluja, sekä koko henkilöstön sitoutumista ympäristöasioihin. Kun yhdessä työskentelemällä on saavutettu näin hyviä tuloksia, ei työtä aiota jättää tähän.

- Nyt kiinnitämme erityishuomiota energiankulutuksen vähentämiseen. Mittaamme esimerkiksi veden, kaasun ja sähkön kulutusta tarkasti, kertoo Timo.

Koska ympäristöä koskevat asiat ovat niin hyvin hallussa paahtimolla, voidaan samalla näyttää esimerkkiä muille.

- Kun teemme täällä Tverissä yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa, pyrimme jollain tapaa tuomaan esille vastuullisia toimintatapojamme. Meistä on tärkeää toimia esimerkkinä vastuullisuuden suhteen ja osoittaa, että näihin asioihin voi kiinnittää huomiota.