Kahvin keittäminen Chemexillä

1.7.2020

Chemex on suosittu menetelmä kahvin valmistamiseen kotona erityisesti intohimoisten kahvinjuojien parissa, sillä upean ulkonäkönsä lisäksi sen avulla valmistat erityisen puhdasta ja kirkasta kahvia. Tässä blogitekstissä opastamme sinut Chemexin saloihin, jotta voit keittää kotonakin erityisen herkullista kahvia.

Chemex kerää ihasteluita vieraissa, kun tarjoat sunnuntain brunssin kahvit siitä. Eikä ihme – onhan se esteettisin tapa valmistaa kahvia!  Chemex onkin valittu ainoana kahvinvalmistusvälineenä New Yorkin Museum of Modern Artin näyttelyyn. Silloin, kun Chemex ei ole kahvinvalmistuksessa, toimii se myös erinomaisena kukka- tai vesikannuna.

Chemex-tarvikkeet

Esteettisyytensä lisäksi Chemexistä tekee erilaisen muihin kahvinvalmistusmenetelmiin verrattuna sen todella paksu suodatinpaperi, joka suodattaa kahvista erityisen puhdasta ja kirkasta. Chemex onkin monen kahvihifistelijän lemppari juurikin tuosta syystä. Paksusta suodatinpaperista johtuen Chemexillä kahvia valmistaessa kannattaa käyttää hieman karkeampaa jauhatusta, ettei kahvin ja veden kontaktiaika veny liian pitkäksi johtaen kitkeriin makuihin kupissa. Chemexille sopiva jauhatus onkin hyvin samanlaista kuin pannukahvissa käytettävä.  

Minkälainen kahvi sitten sopii Chemexiin? Vaaleata vai tummaa? Lyhyt vastaus: oikeastaan mikä vain. Valitse valmistettava kahvi makusi mukaan. Jos pidät kirkkaista, hapokkaista ja kevyistä mauista kahvissa, valitse vaaleampi kahvi. Jos taas muhkeat, suklaiset ja makeat maut ovat sinun juttusi, valitse tummempi kahvi. Älä anna tekotavan määritellä valmistustapaa vaan kokeile rohkeasti erilaisia kahveja eri valmistustavoilla niin löydät oman suosikkisi, jolla voit myös hurmata ne sunnuntaibrunssin kaverit. Vinkki: tätä artikkelia kirjoitettiin juodessa samalla Café Sydneyä Chemexillä valmistettuna ja se maistui hurmaavalta! 

Chemex

Kahvin valmistus Chemexillä (kolme kupillista):

 1. Mittaa 40 grammaa kahvia ja jauha pavut suht karkealla jauhatuksella. Jauhatuksen tulisi olla noin suurinpiirtein samanlaista kuin pannujauhatus. Mikäli et omista vaakaa, jauha kahvi ensin ja mittaa 7 mittalusikallista kahvia. 

 2. Aseta suodatinpaperi Chemexiin ja huuhtele suodatinpaperi kuumalla vedellä. Näin kuppiin ei päädy paperisia makuja. Chemexin suodatinpaperi asettuu oikein, kun toiselle sivulle tulee kolme kerrosta ja toiselle yksi. Muista heittää paperin huuhteluvedet pois Chemexistä, voit kastella niillä huonekasvisi. 

 3. Lisää jauhettu kahvi (40 grammaa) suodatinpaperiin ja tasoita kahvi tasaiseksi. 

 4. Aseta Chemex vaa’an päälle, jotta voit seurata kaadetun veden määrää. Mikäli et omista vaakaa: mittaa vedenkeittimeen 6,5dl vettä tai kaada vesi mitta-astiasta.

 5. Kastele kaikki kahvi. Kaada n. 120 grammaa vettä pyörivin liikkein niin että kaikki kahvi varmasti kastuu ja anna seistä 30-45sec. 

 6. Jatka veden kaatamista pyörivin liikkein keskeltä reunoille ja takaisin niin pitkään että vaaka näyttää 350g. Anna taas seistä n. 1min. 

 7. Jatka veden kaatamista niin pitkään että vaaka näyttää 500g. Anna seistä n. 1min. 

 8. Kaada loput vedet eli niin että vaaka näyttää 670g.  

 9. Kun kaikki vesi on mennyt kahvin läpi, nosta suodatinpussi varovaisesti pois Chemexistä ja sekoita valmis kahvi huolellisesti. 

 10. Nauti! 

Nopeat vinkit valmistusprosessin hiomiseen, jos kahvi ei maistu hyvältä:

 • maku kitkerä; jauha hieman karkeammaksi 

 • maku tyhjä tai liian hapokas; jauha hienommaksi 

 • maku liian laihaa; kokeile tummempaa paahtoa 

 • maku liian tymäkkää; kokeile vaaleampaa paahtoa 

Tutustu myös ohjeisiin, miten valmistaa kahvi pressopannulla, Hario V60 -menetelmällä sekä aeropressillä.

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top