Kahvin ilosanomaa jo 60 vuotta

Illat pimenevät jo sysimustiksi ja lumen tulo lähestyy. Tämän ruskan ja pimeyden keskellä löytyy kuitenkin jotain mieltä lämmittävää. Paula täyttää tänä vuonna 60 vuotta ja merkkivuoden kunniaksi muistelemme hieman Paulan taivalta läpi vuosikymmenten.Paulan tarina alkoi jo 1870-luvulla, kun Pauligin perustaja Gustav Paulig vietti ensimmäisiä kesiään Suomessa Sääksmäen maisemissa. Tarinan mukaan nuori poikamies kohtasi viehättävän talontyttären, jolla oli  yllään Sääksmäen kaunis kansallispuku ja ihastui kovasti pukuun, ja kuka tietää, ehkä hieman neitoon sen sisälläkin. Se oli Gustavin mielestä suomalaisuutta aidoimmillaan ja puhtaimmillaan.

 

Gustav Paulig oli ensimmäinen, joka aloitti kahvin teollisen paahtamisen Suomessa. Kahvia säilötiin peltisiin purkkeihin, joiden kylkeen teetettiin Gustavin itsensä suunnittelema P-merkki, yrityksen logo.  Myös muistot Sääksmäeltä palasivat mieleen ja kahvipurkin kylkeen logon täydennykseksi piirrettiin ihastuttava jugendhenkinen nainen, jonka vaaleat, pitkät hiukset kihartuivat purkin ympärille.

 Vuonna 1926 Paulig teetti uusia mainosjulisteita ja kahvipakkauksia, joihin tuli kaikkien ihailtavaksi Sääksmäen kansallispukuun pukeutunut, tummahiuksinen ja lempeäkatseinen Paula.

Sotavuosien jälkeen, neljäkymmentäluvun loppupuolella, oli sopiva aika saada suomalaisten suupielet hymyyn ja tuoda kansan iloksi jotain aivan uutta. Gustav Pauligin pojanpoika Henrik Paulig oli saanut opintomatkoillaan ajatuksen yrityskuvan hengettärestä ja juuri hän halusi herättää isoisän nuoruusmuistot eloon. Paulan aika oli tullut.

Ensimmäinen Paula, Sinikka Kekki, valittiin vuonna 1950. Hakijoita oli 738 ja testit olivat tiukat sekä monivaiheiset, kuten vielä nykyäänkin.

 Kiinnostus Paulaa kohtaan oli ennennäkemättömän suurta nimenomaan 1950- ja 1960-luvuilla.
Paula-tytöstä tuli heti erittäin suosittu ja toivottu vieras erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Monien tyttöjen idoliksi noussut Paula oli oman aikansa julkkis ja korvasi tavallaan kuninkaallisten puutteen Suomessa.

Paula-tytöt, joita tähän mennessä on ollut 17, ovat olleet vahvasti oman aikakautensa tulkkeja ja jokainen Paula on myös jäänyt omalle ikäpolvelleen mieleen “ainoana oikeana Paula-tyttönä”.

Paulan rooli on saanut paljon eri muotoja vuosien varrella ja työtehtävät ovat muuttuneet aina ajan tarpeiden mukaan. Nyt kuusikymmentävuotias ja aikaansa seuraava 2000-luvun Paula on entistä enemmän uudentyyppisten kahvitrendien sekä kahvi- ja kahvilakulttuurin esittelijä ja asiantuntija, joka toimii hyvän kahvin lähettiläänä missä ikinä kulkeekin.

On aika keittää tuoreet syntymäpäiväkahvit ja leipoa vaikka vähän makeaakin siinä sivussa. Vaikka vuosia karttuu, niin Paula pysyy virkeänä ja positiivisena piristävän kahvin avulla!

Tags 
vanhat Paulat
Blogimerkintä
Paula 60v.
juhlavuosi
ensimmäinen Paula
Sinikka Kekki
Gustav Paulig
Sääksmäen juhlapuku
video
Paula-tyttö
Pauligin 17. Paula
syntymäpäivä