Kahvimatka maailman ympäri

Suomalaiset ovat maailman kovimpia kahvinjuojia mutta se ei tarkoita, etteikö muualla maailmalla osattaisi nauttia tästä juomien kuninkaasta. Monessa maassa kahvin ympärille on rakentunut pitkä ja rikas kulttuuri, johon kuuluvat omanlaisensa kahvijuomat ja kahvittelutavat. Yhteistä on kuitenkin se, että piristävä kupponen kuuluu niin arkeen kuin juhlaan! Tässä viisi esimerkkiä siitä, kuinka ihmiset eri puolilla maailmaa nauttivat kahvinsa.

Vietnam: Ca Phe Da

Vietnamilainen jääkahvi syntyi jo 1800-luvulla, kun maa oli yhä Ranskan siirtomaavallan alla. Vietnamilaiset ihastuvat ranskalaisten esittelemään kahvijuomaan ja Vietnamista kasvoi nopeasti tärkeä kahvintuottajamaa. Vietnamilainen kahvi löysi oman muotonsa, kun saatavilla ei ollut tuoretta maitoa ja tummapaahtoiseen, ranskalaiseen kahviin sekoitettiin sen sijaan loraus makeaa tiivistemaitoa. Lopuksi vietnamilainen kahvi viilennetään jääpaloilla – lopputulos on täydellinen virkistäjä erityisesti kuumiin ja kosteisiin kesäiltapäiviin.

Vinkki: Monen mielestä Vietnamin parasta kahvia saa Ho Chi Minhin pieneltä sivukujalta löytyvästä L'Usine-kahvilasta.

Itävalta: Wiener Mélange

Itävallan vahvan kahvi- ja kahvilakulttuurin ylpeydenaihe on Wiener Mélange, joka muistuttaa kovasti italialaista cappuccinoa. Erona voidaan pitää ainakin sitä, että espressosta ja höyrytetystä maidosta valmistetun Wiener Mélangen päälle lisätään usein reilu annos kermavaahtoa. Mélangen lisäksi Itävallassa suosittuja kahvivariaatioita on yli tusina ja pelkän ”kahvin” tilaaminen voi johtaa myrtyneisiin ilmeisiin tiskin toisella puolen. Kahvin tilaamisen taidetta kannattaa siis opetella ennen matkaa Itävaltaan.

Vinkki: Melange-tyylistä kahvia voi valmistaa myös itse mutta todellisen kahvinystävän kannattaa ainakin kerran elämässään varata loma Wienistä ja lähteä nauttimaan kaupungin eleganttien kahviloiden ainutlaatuisesta tunnelmasta.

Kuuba: Café Cubano

Kuubalaiset juovat kahvia heti aamulla herättyään, hyvän aterian päätteeksi ja pitkin päivää aina, kun siihen on mahdollisuus! Kuubalaisen kahvin tärkeimmät aineosat ovat korkealaatuinen, vahva espresso ja siihen jo valmistusvaiheessa sekoitettava tumma sokeri. Espressokeittimen kuumuudessa sulava sokeri tuo kahviin sille ominaisen, tahmean koostumuksen ja makean maun. Café Cubanon juominen on tärkeä osa sosiaalista elämää Kuubassa: perinteisesti juoma nautitaan iltapäivällä, ilman maitoa – ja mahdollisesti sikarin kera.

Vinkki: Kuuban lisäksi Café Cubano on erittäin suosittua Miamissa ja Tampassa Floridassa, joissa sitä voi ostaa lähes jokaisesta kahvilasta.

Turkki: Türk Kahvesi

Kuuluisa turkkilainen sananlasku toteaa, että kahvin kuuluu olla ”mustaa kuin helvetti, vahvaa kuin kuolema ja makeaa kuin rakkaus.” Kasku ei ole kaukana totuudesta, sillä turkkilainen kahvi on poikkeuksellisen rikasta ja sitä tarjoillaan yleensä jälkiruokana aterian päätteeksi. Türk Kahvesi keitetään kuparisessa cezve-pannussa sokerin kanssa ja sen seuraksi asetetaan usein sitkoisia turkkilaisia makeisia ja vettä, jota hörppäämällä voi puhdistaa makupaletin ennen kahvin maistamista. Vahva kahvi kaadetaan pannusta pieniin kuppeihin mutta siitä juodaan vain osa – kuppien pohjalle jäävät paksu sakka ja kahvinporot.

Vinkki: Turkissa kahvin voi tilata joko ilman sokeria (sade), vähäsokerisena (az sekerli), keskimakeana (orta sekerli) tai makeana (sekerli).

Etiopia: Buna

Etiopiaa pidetään kahvin syntypaikkana: tässä maaperässä kasvoi ensimmäinen Coffea arabica-kahvipensas. Kahvin pitkä historia näkyy myös Etiopian omaleimaisessa kahvijuomassa Bunassa, jonka valmistaminen on tärkeä osa maan ruokakulttuuria. Perinteinen kahvirituaali voi helposti kestää tunteja, sillä juoman valmistus aloitetaan kahvipapujen paahtamisesta ja jauhamisesta. Sitten kahvi keitetään jebena-pannussa ja tarjoillaan välittömästi. Etiopiassa kahvihetki on tärkeä sosiaalinen tapahtuma, jossa ystävät ja perheenjäset kokoontuvat nauttimaan kiireettömästä yhdessäolosta.

Vinkki: Etiopialainen kahvi tarjoillaan usein maidon ja sokerin sijasta suolan ja voin kanssa.

 

Heini Huhtinen