Kahvilla Istanbulissa - Turkkilainen kahvi

29.9.2011

Istanbul on kaunis ja eläväinen kaupunki, jonne aion matkustaa uudelleenkin. Yhdessä päivässä ei iiihan ehtinyt tekemään kaikkea mitä olisi halunnut.

Turkkilaista kahvia sentään ehdimme juomaan. Eikä se tuottanut pettymystä, niinkuin yllättäen paikallinen kebab teki. Turkkilainen kahvi valmistetaan ibrik -nimisessa kahvipannussa, samanlaisessa, jossa valmistetaan myös muun muassa kreikkalainen ja libanonilainen kahvi.

Turkissa käytetään useimmiten Rion alueen kahvipapuja. Kahvi on vaaleapaahtoista, tomumaiseksi jauhettua ja siinä on riiolainen sivumaku (Rioy).

Turkkilaisen kahvin voi tilata kolmena eri makeusasteena: şekerli (makea, yhtä paljon sokeria kuin kahvia), orta şekerli (puolimakea, sokeria on puolet kahvin määrästä) ja sade (ei lainkaan sokeria). Kahvi nautitaan aina ilman maitoa tai keittämisen jälkeen lisättävää sokeria. Kahvin tulee antaa asettua kupissa ennen juomista, sillä siellä on purut seassa. Puruista voikin kahvittelun jälkeen ennustaa tulevaisuutta ;)