Kahvia vielä 2080-luvulla...?

22.6.2015

”Mulla on ikävä sua vielä 2080-luvulla”, laulaa Sanni hitissään. Minä sen sijaan pohdin, saako nyt 10-vuotias, jo kahvin makuun päässyt tyttäreni nauttia kahvista vielä 2080-luvun eläkepäivinäänkin.

Huoleni syynä on ilmastonmuutos. Asia saattaa tuntua nyt kaukaiselta, mutta jos YK:n 200 jäsenmaata eivät sitoudu vähentämään hiilidioksidipäästöjään, ilmaston lämpeneminen kiihtyy.  Tähän mennessä annetut sitoumukset eivät riitä pitämään lämpenemistä jo sovitussa tavoitteessa, kahdessa asteessa. Jotta tavoite toteutuisi, päästöjen pitäisi vähentyä ainakin puoleen.

Odotukseni kohdistuvat loppuvuodesta pidettävään Pariisin ilmastokokoukseen, jossa on tarkoitus tehdä sitova ilmastosopimus. Mailta on pyydetty päästösitoumukset jo etukäteen, jotta esimerkiksi tutkimuslaitokset ehtivät arvioida niiden yhteismitallisuutta ennen kokousta.  Toistaiseksi vain 37 maata on kertonut sitoumuksensa, jonka ovat valmiita tekemään Pariisissa. Vaikka mukana on isoja maita - kuten EU, Yhdysvallat, Kanada, Venäjä ja Meksiko – on näiden osuus vain 30 % maapallon hiilidioksidipäästöistä. Näinä päivinä mukaan odotetaan isoja maita, kuten Kiina, Indonesia ja Intia. Paineita on, sillä maat ovat sitoutuneet Pariisin aikatauluun. Jos kansainvälistä sopimusta ei saada aikaan nyt, se voi jäädä kokonaan tekemättä.

Miten tämä liittyy kahviin?

Ilmastonmuutos on vakava ongelma vaativalle kahvipensaalle, joka ei pidä lämpötilojen nousun aiheuttamista ääriolosuhteista ja niiden mukanaan tuomista haittailmiöistä. Runsaat sateet, kuivuus, lisääntyvät kasvitaudit ja tuholaiset vaikuttavat yli 25 miljoonan kahvinviljelijän toimeentuloon.

Kasvuolosuhteiltaan kaikkein vaativin kahvilajike on Arabica, jonka pehmeään makuun me suomalaiset olemme mieltyneet. Arabica – toisin kuin Robusta – ei kestä kuumuutta eikä hallaa, vaan viihtyy 15-25 asteen lämpötilassa. Arabica vaatii kukintaa edeltäviä sateita eikä siedä kovia tuulia.

Kun lämpötila nousee pysyvästi, pitäisi kahvin kiivetä kasvamaan yhä korkeammalle, viileämpään ilmantilaan. Siellä missä tämä on mahdollista, viljelytilasta tulee kilpailua. Jossain maissa, kuten El Salvadorissa, Nicaraguassa ja Hondurasissa rinteiden jyrkkyys ja maaperän vulkaanisuus ovat esteenä viljelyalan laajentamiselle ylöspäin ja Brasiliassa kahvi taas kasvaa laajoilla tasangoilla, joilta kahvin siirtäminen kasvamaan korkeammalle on mahdotonta. Tarvitaan muita keinoja sopeutua.

Jos hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä ei päästä sopuun, ilmaston lämpeneminen kiihtyy ja kahvinviljelijälle jää ainoaksi keinoksi sopeutua muuttuviin olosuhteisiin. On löydettävä keinoja miten varautua rajuihin sääilmiöihin:  Kuivaan aikaan on säästettävä vettä, suojattava kahvia kuumudelta varjostavilla kasveilla ja rajujen sateiden aikaan ehkäistävä maan eroosiota suojakasvillisuudella.

Lue lisää kahvilajeista.
 

Coffee & Climate -hanke

Kahvialan yritykset ovat lähteneet yhdessä selvittämään tapoja, joilla voimme auttaa viljelijöitä sopeutumaan.  Olemme mukana kansainvälisessä Coffee and Climate –hankkeessa, jossa kehitetään käytännön työkaluja yhdistämällä tutkimustietoa hyviin viljelykäytäntöihin. Ilmastonmuutokseen havahtuneet kahvinviljelijät ovat olleet aktiivisesti mukana - etsimässä tietoa ja vaihtamassa kokemuksia. Coffee and Climate -hanke on saattanut viljelijöitä yhteen, näyttänyt heille erilaisia ratkaisuja testitiloilla ja levittänyt käytännönläheistä tietoa train the trainer-konseptilla.

"Kerro minulle, niin kuuntelen. Näytä minulle, niin ymmärrän. Ota minut mukaan, niin opin."

-Lakota-intiaanien sananlasku

Paremman sadon ja parempien tulojen lisäksi sopeutumiskeinot vaikuttavat positiivisesti myös ympäristöön. Viljelijät oppivat muun muassa säästämään vettä, ehkäisemään maan eroosiota ja vähentämään torjunta-aineiden käyttöä. Muiden kaupallisten viljelykasvien viljely samalla tilalla kahvinviljelyn ohella vähentää riippuvuutta, jos kahvisadon kanssa ei jonakin vuonna onnistuta. Tämä käytäntö lisää tuloja, monipuolistaa mikroilmastoa ja tekee kahvinviljelijöistä vähemmän haavoittuvaisempia.

Kaikkia tarvitaan 2080-luvun kahvin takaamiseksi

Olen optimisti. Uskon, että kahvinviljelijät pystyvät sopeutumaan ja siten säilyttämään elantonsa. Kahvilajikkeiden säänkestävyyttä kehitetään jatkuvasti, mutta takeita hienolaatuisten Arabica-kahvien säilymisestä ääriolosuhteissa ei ole. Parempilaatuisten kahvien hinta voi niukan saatavuuden vuoksi nousta joskus hyvinkin korkealle. Tällä hetkellä Arabican osuus on yli 70% maailman kahvituotannosta.

Sopeutumishankkeisiin panostaminen ei ole reilua, jos tukena ei ole sitovaa ilmastosopimusta. Yksi Pariisin ilmastokokouksen suurimmista haasteista onkin saada suurimmat saastuttajat, Kiina ja Intia, mukaan sitovaan sopimukseen. Ilmastonmuutoksen torjuminen on meidän kaikkien vastuulla. Valtioiden on lopulta pakko sitoutua - muuten lastenlapsillamme on käsissä kuollut pallo 2080-luvulla.  

Lue lisää vastuullisuustyöstämme ja tutustu vuoden 2014 vastuullisuusraporttiimme

Elisa Markula
Toimitusjohtaja
Paulig-konsernin Kahvi-liiketoiminta

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top