Kahvi ja pikkujoulut? Match Made in Heaven

12.12.2010

Pikkujoulut ja kahvi? Rahat vai kolmipyörä? Pää lyö ihan tyhjää. Miten kahvi liittyisi pikkujouluihin? Googletan. Kahvi+Pikkujoulut. Pikkujoulut+Kahvi. Kahvia pikkujouluissa? Ei löydy mitään järkevää. Pää surisee ja mietin miten kahvin saisi liitettyä näkyvämmäksi osaksi suomalaisia pikkujouluperinteitä. Kanelikahvi? Sitähän Meksikossa juodaan - sitä samaa ympäri vuoden, ei siis mitään jouluista. Kardemummakahvi? Kuulostaa kamalalta. Näppäimistö sauhuaa samaa tahtia aivojen kanssa. Joulun makuinen kahvi, ei mitään. Pikkujouluthan koostuvat terästetystä glögistä, punaviinistä ja… IRISH COFFEE! Siinä vastaus. Googletan Irish Coffee ja johan alkaa löytyä.

Ei se ehkä ekana tuo joulua mieleen mutta talven. Ja kylmyyden, sen miten kuuma juoma lämmittää sisuksia. Googletan lisää. Mitä Irish Coffeeseen tulee? En ole koskaan sitä juonut, siinä on kuulemma viskiä. Wikipedia vahvistaa luulot oikeiksi: rakennusaineita ovat kahvin lisäksi fariinisokeri, löysäksi vatkattu kerma ja irkkuviski. Niinno, miksei. Siinäpä sopiva juoma pikkujouluihin niille jotka eivät glögistä välitä sekä niille jotka väittävät juovansa koko illan vain kahvia - pysyy silmät kirkkaina, nääs.

En ole silti ihan tyytyväinen ja googletan ”joulukahvi”, ajatellen että tämä olkoon viimeinen seikkailuni googlessa tämän aiheen tiimoilta. Ja kappas, 5030 hakutulosta. Idea! Eihän kaikkien maailman pikkujoulujen tarvitse pyöriä viinan ympärillä (vau mikä oivallus). Itse osallistuisin mielelläni vaihteeksi vaikkapa joulukahvi-teemaisiin pikkujouluihin, joissa saisi maistella erilaisia joulukahveja, jotain hyvää jouluista kahvikakkua ja sitten - ehkä sen yhden Irish Coffeen.

Olen silti vähän skeptinen… Joulukahvi nimittäin jo sanana tuoksuu ja maistuu kardemummalta, kanelilta ja kuivatuilta viikunoilta. Ehkä sittenkin jotain muuta. Matkailua rakastavana ja ko. alalta toivottavasti tulevaisuudessa leipäni ansaitsevana minua kiinnostavat kovasti eri maista tulevat ruoat ja juomat. Ja siinä se tuli! Totaalinen innostuminen. Yhtäkkiä pää on täynnä ideoita! Kansainvälisen kahvin teemapikkujoulut, maisteltavana eri maiden kahvilaatuja, ruokina edustettujen maiden jouluherkkuja, tätähän voi jatkaa loputtomiin! Mahtava juttu, järkkäiskö joku tällaiset?

Tämän tekstin alussa ja pohjatyötä tehdessäni olin aivan varma siitä että pikkujoulut ja kahvi ovat täysin toisilleen sopimattomia kumppaneita. Onneksi loppumetreillä kävi kuitenkin ilmi että se voi myös olla täydellinen match made in heaven!

Ihanaa pikkujoulukautta kaikille ja kahvintuoksuisia hetkiä jokaiseen kotiin! :)

Teksti: Sarrrri